In de laatste rechte lijn richting competitiestart nemen we de acht 1B-deelnemers voor het seizoen 2021 - 2022 even onder de loep. Wie liet zich gelden op de transfermarkt, wat vertelden de oefenduels ons en tot waar reiken de ambities? Vandaag nemen we KVC Westerlo onder de loep.
KVC Westerlo startte het seizoen 2020-2021 als de grote uitdager van Union SG. Maar de Kempenaars konden die verwachtingen - mede door een zware corona-uitbraak - nooit inlossen. Westerlo parkeerde na een moeizaam seizoen op een teleurstellende vierde plaats en coach Bob Peeters mocht na 3,5 jaar beschikken. Zijn plaatsje in de dugout werd ingenomen door Jonas De Roeck; die eveneens als doel meekreeg om Westerlo zo snel mogelijk weer naar 1A te brengen.

Wisselvallige transferperiode

De Roeck kreeg wel meteen af te rekenen met enkele vertrekkers. Huurlingen Özer, Cicek, Alici en Plumain keerden terug naar Turkije terwijl Biset zijn voetbalpensioen aankondigde en het duo Abrahams / Janssens uitgerangeerd werd (en naar Deinze vertrok).

De nieuwkomers zijn voorlopig nog niet allemaal van een overweldigende kwaliteit. Met de Deense goalie Jensen kreeg Westerlo er wel weer een degelijk sluitstuk bij en met Jordanov (ex-Union, ex-Virton) en De Cuyper (Club Brugge) werden er ook twee vermoedelijke titularissen binnen gehaald, maar voor het overige werd er toch vooral jong en buitenlands ingekocht (Goure, Fofana, Bernat, ...). En dan is het natuurlijk altijd afwachten wie zich kan ontwikkelen in een moeilijke reeks als 1B.

Met de 31-jarige N'Diaye werd er ook nog wel wat ervaring gehaald. Maar het is de vraag of de ex-middenvelder van Antwerp, Gent en Zulte Waregem na enkele moeizamere jaren nog zijn oude niveau kan halen.

Onverwachte uitblinker

Tijdens de oefencampagne werden er enkele degelijke resultaten behaald. KV Mechelen werd geklopt met 1-3 terwijl ook OFI Kreta het onderspit moest delven (1-0). STVV en Club Brugge bleken wel (nipt) te sterk en ook het Nederlandse Almere kon de Kemphanen in bedwang houden (1-1).

De grote uitblinker van de oefencampagne was zonder twijfel de jonge Kyan Vaesen. De aanvaller pikte regelmatig zijn doelpuntjes mee en vulde een offensieve leegte in die er na het vertrek van Cicek en Abrahams heerste. Als de jonge spits ook in het begin van de competitie zijn goaltjes kan scoren (en dus zijn kans blijft krijgen), dan zou hij wel eens een van de revelaties kunnen worden.

Weinig mogelijkheden voorin

Toch lijkt ook bij Westerlo het offensieve compartiment vooralsnog het grote zorgenkindje. Cicek scoorde vorig seizoen wel zijn doelpunten, maar miste ook bijzonder veel kansen. Verwacht werd dat er naarstig naar een afwerker gezocht zou worden in het tussenseizoen, maar die rol is voorlopig dus weggelegd voor de jonge Vaesen. Met Vetokele heeft hij wel een ervaren pion in steun, maar met enkel de jonge Goure als backup lijkt de spoeling toch nog wat dun.