Superatleten: maak kennis met Roberto Marson, één van de meest indrukwekkende paralympiërs ooit!

Het gebeurd niet elke dag dat een Paralympiër in zijn eentje meer medailles veroverd dan een hele troep landen. Toch is dat wat Roberto Marson voor elkaar kreeg tijdens zijn carrière. De man won maar liefst 26 Paralympische medailles en dat in meerdere sportdisciplines.

 

De wereld maakte kennis met Roberto Manson tijdens de Paralympische Spelen van 1964 in Tokio. Daar nam de toen nog maar 20-jarige Italiaan deel aan nagenoeg alle atletiekcompetities, het zwemmen en het rolstoelschermen. Bij het rolstoelschermen trad Marson zowel individueel aan, als in teamverband. In de Japanse hoofdstad won Roberto Marson twee gouden medailles: één bij het discuswerpen en één bij het speerwerpen. In deze laatste discipline scherpte hij het wereldrecord nog wat verder aan door 24,2 meter te gooien. Hij won er ook twee zilveren plakken. Eentje in het clubwerpen en een in de slalomrace. 

 

Tien maal goud!

Marson maakte heel wat indruk in Tokio, maar het beste moest nog komen. In 1968 nam de Italiaan immers opnieuw mee aan de Paralympische Spelen die dat jaar in Tel Aviv plaatsvonden. Met de ervaring van Tokio op zak, kaapte de 24-jarige Marson in Tel Aviv maar liefst tien gouden, twee zilveren en een bronzen medaille weg.

Dat goud werd behaald in het discuswerpen, speerwerpen, clubwerpen, de vijftig meter rugslag, de vijftig meter schoolslag en de vijftig meter vrije slag. Marson behaalde ook vier keer goud in verschillende onderdelen van het schermen. Twee van die laatste vier medailles won hij in Italiaans teamverband.

Het Paralympische comité verslikte zich die zomer meermaals in hun koffie want Marson bleef de medailles maar aan elkaar rijgen, en dat in meerdere disciplines. Het comité twijfelde dan ook geen seconde om Roberto Marson na afloop van het toernooi uit te roepen tot de beste Paralympiër van de Paralympische Zomerspelen van 1968.


Paralympische Hall of Fame

Toch was Marsons ambitie nog niet getemperd. In 1972 was de man opnieuw van de partij in het Duitse Heidelberg om nog beter te doen. Helaas voor hem was het vet van de soep en won hij dat jaar ‘slechts’ drie gouden medailles en één zilveren plak. Hij kon in Heidelberg geen potten breken in het atletiek. Alle medailles die hij won, waren in het schermen. Zoals het een echte sportman betaamt, bleef Marson gaan voor de prijzen. Hij nam in 1976 voor de vierde en laatste keer deel aan de Paralympische Spelen waar hij één bronzen medaille won.

Roberto Manson won in zijn sportcarrière maar liefst 26 Paralympische medailles. De man overleed in 2011 maar werd postuum, in 2012, opgenomen in de Internationale Paralympische Hall of Fame. Daar prijkt zijn naam tussen de allergrootste Paralympische sporters ooit en zullen zijn prestaties nooit of te nimmer vergeten worden.

Andermaal... in sport is alles mogelijk!

Sport

Bekijk alles
Top