De Belgen om te volgen op de Paralympische Spelen: Peter Genyn

Sport | Na dubbele medaillewinst in Rio hoopt Peter Genyn zijn gewonnen titels op de 100 meter en 400 meter T51 te behouden. Ook dit jaar is de Belgische rolstoelracer een van de grootste medaillekansen voor België op de Paralympische Spelen van Tokyo.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Peter Genyn legde een buitengewoon parcours af, en dat parcours leidde tot goud. Op de Paralympische Spelen in Rio in 2016 veroverde hij de gouden medaille op de 100 m en de 400 m T5. Op 44-jarige leeftijd zal hij deelnemen aan zijn vierde Paralympische Spelen, zijn tweede in de atletiek.
 
Want voorheen was het in het rolstoelrugby dat onze landgenoot zich in de kijker werkte. In 1990 brak de Belg zijn nek en raakte hij verlamd nadat hij in een vijver was gesprongen. Kort na zijn ongeluk begon hij met sporten op hoog niveau in het rolstoelrugby, dat hem naar de Paralympische Spelen zou leiden.

Nieuwe speling van het lot

In 2004 vertegenwoordigde hij België in Athene met het nationale rolstoelrugbyteam, dat zesde werd in het algemeen klassement. Hij werd in 2009 ook Europees kampioen in de IWRF (International Wheelchair Rugby Federation) en hij behaalde de 7de plaats op de Paralympische Spelen in Londen. Maar Genyns sportcarrière werd abrupt tot stilstand gebracht toen hij in november 2013 een been brak.
 
Hij besloot nadien om zich met de sprint op een nieuwe discipline te focussen, en behaalde meteen goede resultaten. In 2015 won hij goud op het WK in Doha, op de 100 en 400 meter, waarmee hij kampioenschapsrecords vestigde. Ook werd hij kort voor de Spelen van Rio Europees kampioen met een nieuw wereldrecord op de 400m, met een tijd van 1:18:09.
 
In Rio blonk hij op beide afstanden uit en won hij Olympisch goud. Afgelopen juni won Peter Genyn ook nog de gouden medaille in de 200 meter T51 rolstoel op de Europese atletiekkampioenschappen in Polen. Op 44-jarige leeftijd is hij wereldrecordhouder op die afstand.
 
Onze landgenoot kan hopelijk zijn zegereeks voortzetten op de Paralympische Spelen van Tokyo… Duimen maar!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top