Dit weekend start de Bundesliga opnieuw. Bayern München en Borussia Mönchengladbach openen het nieuwe seizoen. Het wordt de eerste officiële wedstrijd voor de nieuwe Beierse coach Julian Nagelsmann.
Toen Hansi Flick aankondigde dat hij het laatste jaar van zijn contract bij Bayern München niet zou uitdienen, richtte de club zijn vizier al snel op de jonge Julian Nagelsmann. De coach van Leipzig aarzelde niet lang toen Bayern bij hem polste om trainer te worden. Dergelijk aanbod kan men niet weigeren. Maar past de visie van de amper 30-jarige coach wel bij Bayern? We zullen het snel ontdekken.

Moeilijke voorbereiding

Vrijdag ontvangt Borussia Mönchengladbach Bayern München op de eerste speeldag van dit nieuwe Bundesliga-seizoen. Nagelsmann & co zullen niet met al te veel vertrouwen die partij gaan aanvatten, want de voorbereiding verliep moeizaam.

Bayern speelde de eerste vriendschappelijke wedstrijd op 17 juli tegen Keulen en hun laatste op 31 juli tegen Napoli. Tussendoor stonden ze ook nog tegenover Ajax en... Mönchengladbach. Bayern won geen enkele wedstrijd en incasseerde twee nederlagen tegen Keulen (1-2) en Napoli (0-3). Het is duidelijk dat Nagelsmann nog heel wat werk heeft om zijn type voetbal in de ploeg te brengen. Die is namelijk helemaal anders dan die van Flick.

Druk zetten en verticaal voetbal

Het is duidelijk dat Nagelsmann voor aanvallend voetbal kiest. Dat zit in het DNA van de club, maar Nagelsmann kiest voor een heel andere manier. Flick koos meer voor combinatievoetbal, terwijl Nagelsmann vooral veel verticaliteit in het spel wil. Er moet snel diepgang worden gezocht en de spelers moeten ook zonder bal de nodige meters afleggen. Een fysiek sterke speler als Davies zou wel eens heel goed kunnen aarden in dit type voetbal. Nagelsmann kiest op het middenveld voor twee verdedigende middenvelders, die voor het evenwicht moeten zorgen maar tegelijkertijd zijn zij ook het eerste aanspeelpunt om de aanval op te starten.

De manier van voetballen van Nagelsmann is uiteindelijk vrij eenvoudig te begrijpen, maar het vereist een grote fysieke paraatheid (wat de resultaten in de voorbereiding kan verklaren) en een goed tactisch inzicht (waarover we niet twijfelen dat Bayern-spelers dit hebben). Kortom, de saus zou snel moeten pakken eens de spelers fysiek helemaal in orde zijn.

Volg Borussia Mönchengladbach - Bayern München aanstaande vrijdag om 20u30 en de hele Bundesliga het hele seizoen op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.