Belgische ruiters winnen brons na thriller van formaat!

Sport |

Onze Belgische ruiters eindigden in de landenkwalificatie op een mooie tweede plaats. Hierdoor leek een medailleplaats binnen handbereik te zijn. Door een misstap van Grégory Wathelet verdwenen de aspiraties echter als sneeuw voor de zon. Gelukkig blunderde Frankrijk in de finale waardoor het Belgische team alsnog een bronzen medaille naar huis mee kon nemen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het Belgische trio met Devos, Guéry en Wathelet gingen met een goed gevoel van start in de finale van de landencompetitie. Hoe kan het ook anders, ons land eindigde op een mooie tweede plaats in de kwalificatie voor deelnemende landen en behoorde als Europees kampioen tot de favorieten om een medaille mee naar huis te nemen. 

De droom op een medaille mocht echter opgeborgen worden nadat Grégory Wathelet, na zijn ronde, acht strafpunten incasseerde. Die werden opgeteld met de vier strafpunten die Pieter Devos tijdens zijn ronde had verzameld. Zowel Zweden als de Verenigde Staten verzamelden slechts vier strafpunten en mochten hierdoor onderling uitmaken wie met goud naar huis ging. 

Devos presteert boven verwachting

Frankrijk, daarentegen, leek lang op weg te zijn naar de gouden medaille. Onze zuiderburen hadden na twee ronden slechts twee strafpunten geïncasseerd maar tijdens de allerlaatste ronde liep het grondig mis. Het paard van de Franse ruiter Penelope Leprevost weigerde twee maal dienst en dat betekende het einde voor Frankrijk. In de barrages won Zweden ten koste van de Verenigde Staten waardoor het Scandinavische land zich nu Olympisch kampioen mag noemen.

De Belgen doen het met deze medaille eigenlijk beter dan verwacht en dat ondanks de uitschuiver van Wathelet. Topruiter Niels Bruynseels moest immers net voor de start van het toernooi verstek geven omdat hij problemen ondervond met zijn paard. Hierdoor werd ene Pieter Devos op het allerlaatste moment opgeroepen. Bruynseels is een 35-jarige ruiter die als back-up klaarstond en het dus geweldig deed in Tokio met maar vier opgelopen strafpunten.

Niet onverdiend

Het Belgische trio haalt met deze prestatie voor het eerst sinds 1976 nog eens een Olympische medaille in huis en dat is zeker niet onverdiend. Ons land is regerend Europees kampioen en wou haar statuut als topland in de paardensport immers  kost wat kost verdedigen op de Olympische Spelen. Bovendien mag het ook gezegd worden dat België beschikt over de beste paarden in de wereld. Dat zeggen wij niet, dat blijkt uit de vele interesse die landen tonen in onze opgekweekte raspaarden. Olympisch kampioen Zweden trad in de finale trouwens aan met een Belgisch raspaard.

Met deze bronzen medaille lijkt de weg naar de top eindelijk opnieuw te zijn ingeslagen. In 2016 verkeerde ons land immers in een dieptepunt want toen namen we niet deel de Olympische Spelen in Rio, tot groot ongeloof van velen. Met talenten als Devos, Wathelet, Guery en Bruynseels kan ons land wel degelijk opnieuw wedijveren met de wereldtop. Hopelijk zijn ze over drie jaar in Parijs opnieuw op de afspraak.

Volg de Olympische Spelen van 22 juli tot 8 augustus op Sporza of Eurosport, of op Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top