Een blik achter de schermen met 'Vlaanderen herleeft'

In maart 2020 heeft de cultuursector de deuren moeten sluiten en sindsdien zijn ze nog maar af en toe op een kiertje gezet. Nu de vaccinatiegraad verhoogt en het aantal maatregelen afneemt, is het tijd om de Vlaamse muziekwereld terug leven in te blazen. ‘Vlaanderen herleeft’ brengt alles in beeld.

Op donderdag 12 augustus kan je kijken naar het eerste deel van de driedelige docu ‘Vlaanderen herleeft’. De reeks doet alvast wat het belooft, want alle drie de delen gaan over de heropleving van de muzieksector in Vlaanderen. Eric Goens volgt mensen voor én achter de schermen tijdens de afgelopen coronaperiode en de huidige heropstart.
 
Je komt bijvoorbeeld terecht bij de mannen van Bazart, die hun muzikale motor draaiende gehouden hebben door digitale optredens te geven. Wat niet wegneemt dat de band reikhalzend bleef uitkijken naar de allereerste keer dat ze terug voor een fysiek publiek stonden. "We hebben met Bazart al 20 maanden niet meer live opgetreden. Da’s angstaanjagend lang. We hadden geen vooruitzicht”, zegt Mathieu Terryn, de frontman van de band.

"Tranen gelaten"

Daarnaast volgt Goens ook Luka Cruysberghs, de jonge zangeres die naast de coronacrisis nog een andere bittere pil moest slikken. Zij werd namelijk plots vervangen als frontvrouw van Hooverphonic door oude bekende Geike Arnaert. Gelukkig werkt Luka ondertussen aan haar eigen single, die te horen is in ‘Vlaanderen herleeft’. “Ik kreeg het nieuws te horen tijdens een Zoom-meeting toen ik op vakantie was. Het was schrikken, ik zag me nog jaren bij Hooverphonic. Maar ik denk dat Geike Arnaert wou terugkeren en dan snap ik hun keuze ergens wel. Ik koester geen wrok, maar heb wel veel tranen gelaten.”
 
Naast Luka en de mannen van Bazart werden ook Niels Destadsbader en De Romeo’s op de voet gevolgd.

Eigen takeawayzaak

Maar dat is niet alles, want ook achter de schermen beweegt er veel in de muzieksector. Jammer genoeg moesten ook die mensen het werk neerleggen tijdens de coronacrisis en daarom verdienen ze zeker een plaats in ‘Vlaanderen herleeft’.
 
Sommige mensen achter de schermen gingen op zoek naar een andere job, zoals lichttechnieker Jens Couckuijt die zijn eigen takeawayzaak startte die zich focust op barbecuagerechten. Zijn droom is om binnenkort eigen kraampjes te hebben op festivals. Maar eens die weer door mogen gaan, zit hij toch het liefst van al terug achter de lichtknoppen.
 
Erik Goens gaat ook op bezoek bij Lisa, productiemedewerker in De Roma in Antwerpen. Zij opende elke dag symbolisch de deuren, ook al mocht er niemand binnenkomen. Ten laatste zijn er ook Ilse en Mieke, podiumbouwers die als vrijwilligers hun handen uit de mouwen zijn gaan steken in een vaccinatiecentrum.
 
Bekijk ‘Vlaanderen herleeft’ op 12 augustus  om 21u05 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!
 

Muziek

Bekijk alles
Top