In de laatste rechte lijn richting competitiestart nemen we de acht 1B-deelnemers voor het seizoen 2021 - 2022 even onder de loep. Wie liet zich gelden op de transfermarkt, wat vertelden de oefenduels ons en tot waar reiken de ambities? Vandaag nemen we JPL-degradant Excelsior Moeskroen onder de loep.
Excelsior Moeskroen leek vorig seizoen lang een vogel voor de kat, maar kon zich richting het einde van de competitie toch nog in een gunstige positie knokken. Maar op de slotspeeldag gaven de Henegouwers hun lot toch nog uit handen. Ze verloren zelf van Club Brugge terwijl concurrent Waasland-Beveren won van OHL. Moeskroen degradeerde zo toch rechtstreeks naar 1B terwijl Waasland-Beveren naar de barrages mocht.

Ervaren nieuwkomers

De degradatie gaf Moeskroen de ruimte om wat wijzigingen door te voeren binnen de technische staf. De broers Mpenza werden binnen gehaald als sportief directeur (Mbo) en T2 (Emile) en Enzo Scifo werd aangesteld als nieuwe hoofdcoach. Het trio zag meteen enkele sterkhouders vertrekken (Ciranni, Olinga, Van Durmen, Onana, Hocko, ...) maar slaagde er ook wel in om jongens als Mohamed en Lepoint aan boord te houden.

Daarnaast haalde Moeskroen ook enkele gerenommeerde namen van het Belgische voetbal naar Le Cannonier. Zo tekende Diandy (Charleroi), Mandanda (Charleroi), Tainmont (KV Mechelen) en Myny (OHL) voor een avontuur in 1B terwijl ook Angiulli (ex-Virton) zich na een succesvolle testperiode bij Les Hurlus voegde. Joachim Carcela en Giunta kwamen over van Standard en moeten voor een jeugdige toets zorgen; samen met enkele youngsters van de eigen academie.

Weinig zeggende oefencampagne

De oefencampagne van Moeskroen liep niet via de strafste tegenstanders. Aalbeke (1-4), Francs Borains (0-3) en de U21 van AA Gent (0-1) werden geklopt, maar tegen FC Knokke konden de roodwitten toch pas in extremis een gelijkspel uit de brand slepen (1-1).

Vooral Tainmont toonde zich gretig met vijf goals in vier duels, maar voor het overige was het toch nog veel puzzelen voor Scifo en zijn technische staf. Het is dan ook nog wat onduidelijk waar Moeskroen op dit moment écht staat.

Niet top, geen flop

Moeskroen probeerde de overstap naar 1B en het verlies van enkele trouwe pionnen op te vangen met wat oudere spelers die de voorbije jaren vooral in 1A voetbalden. Een recept dat eerder ook Sporting Lokeren al eens probeerde. Voor de Oost-Vlamingen liep dat toen faliekant af.

Maar toch lijkt Moeskroen over een voldoende gestoffeerde kern te beschikken om niet in de problemen te komen. Of dat ook de doelstelling is van het bestuur, is nog maar de vraag. Maar om een echt vooraanstaande rol te spelen in 1B zal er vooral offensief toch nog wel wat bij moeten komen.