Superatleten: Tanni Gray-Thompson

Elfvoudig paralympisch atletiekkampioen Tanni Gray-Thompson wordt beschouwd als de eerste Britse superster in de G-sport. Een terugblik op de indrukwekkende Paralympische carrière van de topatlete die een hele generatie paralympiërs inspireerde.

Gray-Thompson is misschien wel een van de grootste paralympische atleten in de geschiedenis. Ze werd gediagnosticeerd met spina bifida bij haar geboorte in 1969 en is verlamd sinds haar zevende levensjaar. Haar vader spoorde haar aan om te gaan sporten, om in goede gezondheid en fysieke conditie te blijven. Na verschillende disciplines te proberen, koos de jonge Tanni op 13-jarige leeftijd voor rolstoelracen. Het werd het begin van een ongelooflijke carrière.
 
Vier jaar later sloot ze zich aan bij het Britse rolstoelraceteam, waarmee ze al snel naam maakte op wereldniveau. Op 19-jarige leeftijd nam de jonge atleet deel aan haar eerste Spelen van Seoul in 1988. Daar won ze een bronzen medaille op de 400 m.

Een waanzinnig trackrecord

Na een bachelor in politieke wetenschappen aan de universiteit van Loughborough overwoog Gray-Thompson een carrière in de politiek, maar ze wijdde zich uiteindelijk volledig aan de G-sport. “Sport is het beste wat me ooit is overkomen”, legde ze later uit. “Het gaf me een soort vrijheid. Het stelde me in staat om te reizen, mensen te ontmoeten en een breed scala aan dingen te doen waarvan ik nooit had durven dromen toen ik zeven jaar oud was.”
 
Het was vooral in Barcelona in 1992 dat Gray-Thompson indruk zou maken. Op de Catalaanse baan veroverde ze vier gouden medailles en vestigde ze een wereldrecord op de 100 en 400 meter. Op die laatste afstand werd ze de eerste vrouw die onder de symbolische barrière van 60 seconden wist te duiken. In hetzelfde jaar won de atlete voor het eerst de London Handisport Marathon, waar ze in totaal zes keer zegevierde.

Promotie van G-sport

Na de Spelen van Atlanta, waar ze “slechts” één keer goud en vier keer zilver won, stal de Britse in 2000 in Sydney opnieuw de show bij haar favoriete disciplines. Gray-Thompson zou haar carrière vier jaar later bekronen met twee nieuwe gouden medailles en een paralympisch record op de 400 meter in Athene.
 
Vijf paralympiades, van 1988 tot 2004, goed voor 16 medailles waarvan 11 gouden... De consistent ijzersterke prestaties van de Britse, op het allerhoogste niveau, maakten indruk op een wereldwijd publiek. Het was in 2007, op 37-jarige leeftijd, dat ze haar afscheid van de competitie aankondigde. Sindsdien is Gray-Thompson begonnen aan een coachingcarrière. Ze is  ook toegewijd aan het verdedigen van de rechten van mensen met een handicap, en het promoten van de paralympische beweging over de hele wereld.

Sport

Bekijk alles
Top