Team België 2020: halen onze paralympiërs medailles binnen met de balsporten?

Nu de Olympische Spelen in Tokio nog maar net voorbij zijn, is het al tijd om na te denken over de Paralympische Spelen die eraan zitten te komen, van 24 augustus tot 5 september. We blikken alvast vooruit op wat onze atleten in de balsporten kunnen verwezenlijken.

Rolstoeltennis

Dit is waarschijnlijk de sport waar onze kansen op een medaille het grootst zijn. Het is  namelijk de sport van Joachim Gérard. Met zijn 32 jaar behoort de Ukkelaar simpelweg tot de wereldtop in zijn discipline, en hij bezet momenteel dan ook de derde plaats op de wereldranglijst. De Belg is bovendien in de vorm van zijn leven, met al twee grandslamtitels in het enkelspel dit jaar, in Australië en op Wimbledon. In 2016 won Gérard de bronzen medaille op de Spelen in Rio. Hij is niet de enige Belg die aaantreedt op deze Spelen in Tokio, want ook Jef Vandorpe (16de) zal van de partij zijn. Wie weet, misschien kan hij voor een verrassing van formaat zorgen door België een medaille te bezorgen.

Tafeltennis

Team Belgium stelt 3 tafeltennissers op met goede kansen: Bart Brands, Florian Van Acker en Laurens Devos. Van Acker komt naar Tokio om zijn olympische titel, die hij 5 jaar geleden in Rio behaalde in klasse 11 (verstandelijke beperking), te verdedigen. Laurens Devos (TT9) zal ook de titel verdedigen die hij won in Klasse 9 in Rio, op amper 16-jarige leeftijd. Bart Brands (TT5) zal deelnemen aan zijn eerste Spelen.

Boccia

Ook in boccia zal ons land vertegenwoordigd zijn, met Francis Rombouts. Deze sport is vergelijkbaar met jeu de boules, maar wordt binnenshuis gespeeld met leren ballen. Rombouts neemt voor het eerst deel aan de Paralympische Spelen, nadat hij nipt de kwalificaties voor Sydney (2000) en Athene (2004) misliep. Na een onderbreking van 10 jaar hervatte hij in 2017 de internationale competitie, waardoor Tokio zijn grote doel werd. Hij zal zich opstellen in de categorie BC2 (atleten met hersenverlamming die niet kunnen worden geassisteerd).

Goalball

Tot slot nog een discipline die eigen is aan de Paralympics: goalball. Deze sport, specifiek voor atleten met een visuele beperking, wordt geblinddoekt beoefend (om iedereen gelijke kansen te bieden) en liggend op de grond. De bal heeft een bel, die spelers helpt om de bal te lokaliseren. België zal op deze spelen een goalball-team opstellen: de Belgian Bulls. Het is na Toronto (1976), Arnhem (1980), Peking (2008) en Londen (2012) de 5de keer dat ons land deelneemt aan de Olympische Spelen in deze sport. Het team bestaat uit Arne Vanhove, Tom Vanhove, Bruno Vanhove, Wassime Amnir, Rob Eijssen en Klison Mapreni. Glenn Van Thournout en Thijs Dewilde zijn reservisten.

Sport

Bekijk alles
Top