Messi moet Barcelona verlaten: steekspel tussen Catalaanse grootmacht en La Liga?

Sport | Een bommetje gisteren in La Liga: de wegen van Lionel Messi en FC Barcelona scheiden. Verplicht zo blijkt, gezien de financiële regels van de competitie. Een verrassing van formaat, niet in het minst voor Messi zelf. Die had namelijk een akkoord bereikt met de Catalaanse club. Geruchten gaan ook de ronde dat het aangekondigde vertrek nu zou dienen om La Liga onder druk te zetten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lionel Messi zal zich gisteren toch even flink verslikt hebben in zijn koffie. FC Barcelona, de enige club op het CV van de Argentijn, kondigde gisteren aan dat Messi de club zal verlaten. Barça en Messi hadden naar verluidt een onderling akkoord, maar de financiële regels van de Spaanse competitie maakten volgens de Catalanen de contractverlenging onmogelijk. De financiële situatie van Barcelona zou zo precair moeten zijn, dat het geen nieuwe aanwinsten meer mag registeren.

Ook voor Messi zelf moeten de voorbije dagen een ware rollercoaster geweest zijn. Woensdagavond landde de Argentijn nog in Barcelona, na een welverdiende vakantie op Ibiza. Daar kreeg hij via Jorge Messi, zijn vader en tevens zaakwaarnemer, te horen dat de deal met Barcelona rond was. Het was een kwestie van tijd vooraleer de krabbel onder een nieuw contract zou gezet worden. Wat gisteren een formaliteit moest worden, draaide uit op een ware nachtmerrie voor Barça en Messi. Vanwege het opgelegde salarisplafond kon Barcelona Messi niet meer registreren.

Blufpoker

Er is echter ook sprake van een tactisch steekspel van FC Barcelona. Volgens ingewijden rekenen de Catalanen erop dat het vertrek van Messi ook een stevige klap is voor het imago van La Liga, waardoor de competitieorganisatoren geneigd zouden zijn om de regels wat te versoepelen.

Bij La Liga onderhandelen ze namelijk momenteel met CVC Capital Partners, een investeringsmaatschappij die maar liefst 3 miljard euro in La Liga zou pompen. Maar de vraag klinkt nu alsmaar luider of CVC Capital Partners zo’n riant bedrag gaat stoppen in een competitie waar geen sprake meer zou zijn van superster Messi. La Liga verloor enkele jaren geleden al Cristiano Ronaldo als uithangbord. Ook Messi verliezen, zou een stevige domper zijn voor La Liga.

Het lijkt op een potje poker van de hoogste plank, gecombineerd met stevig gebluf.

Einde van een sprookjeshuwelijk

Hoe het ook draait of keert, gisteren werden  er bijzonder veel harten gebroken. Niet in het minst van de Barcelonasupporter, die het einde van een tijdperk met lede ogen moet aanschouwen. Barcelona was immers de voorbije 15 jaar al Messi wat de klok sloeg.

De prijzenkast van Messi en Barcelona is er effectief eentje om U tegen te zeggen. Er werden in het tijdperk-Messi tien landstitels, zeven Spaanse bekers en acht Spaanse Supercups binnengerijfd. Daarnaast pakte Barça met Messi ook vier eindzeges in de Champions League, drie Europese Supercups en drie triomfen op het WK voor clubs.

Koppel dit aan 672 goals en 305 assists op een totaal van 778 wedstrijden om te beseffen dat misschien wel het meest idyllische voetbalhuwelijk ten einde is.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top