Siamand Rahman, de sterkste paralympische atleet ter wereld

Siamand Rahman, door velen beschouwd als de sterkste paralympische atleet ter wereld, zou normaal meedoen met de Paralympische Spelen in Tokio voor zijn derde opeenvolgende gouden medaille. Helaas is de Iraanse powerlifting-specialist plotseling overleden in maart 2020. Proximus Pickx blikt terug op het leven en de carrière van deze bijzondere Iraanse atleet.

Rahman werd geboren in Ochnaviyeh, een provincie in het noordwesten van Iran. Door de gevolgen van een polioinfectie had Rahman geen controle over zijn benen sinds zijn geboorte. Het is deze beperking die hem in 2008 ervan weerhoudt om powerlifting te beoefenen op olympisch niveau. Toch zet de atleet door en wordt hij al gauw een kampioen in zijn discipline.
 
De atleet demonstreert snel zijn buitengewone capaciteiten. In 2010 drukte hij voor het eerst zijn stempel op het wereldtoneel tijdens de Wereldkampioenschappen in Kuala Lumpur door het winnen van de zilveren medaille in de categorie +100 kg. Een paar maanden later, op de Aziatische Paralympische Spelen, won Rahman goud en vestigde hij een nieuw wereldrecord door 287,5 kg te tillen.

Verbroken records

Twee jaar later, op de Paralympische Spelen in Londen, rondt de atleet een nieuwe kaap. In de Engelse hoofdstad won hij de gouden medaille met een Paralympisch record (280 kg). Het hoogtepunt van zijn carrière kwam vier jaar later op de Olympische Spelen van Rio in 2016.
 
Nadat hij de concurrentie al aan het begin van het jaar in Dubai had verpletterd, doet de 28-jarige Rahman zijn tegenstanders in de categorie +107 kg opnieuw verbleken met een ongeziene prestatie. Na een eerste lift tot 270 kg probeert hij de 300 kg, die hij probleemloos optilt. Hij slaagt er dan in om 305 kg op te tillen, maar is niet van plan het daarbij te laten. Bij zijn laatste poging weet Rahman 310 kg in de lucht te heffen en schrijft zo een ongezien record in de geschiedenisboeken.
 
Het was ieders verwachting dat de Iraniër, die in drie jaar tijd maar liefst negen wereldrecords heeft neergezet, opnieuw in Tokio zou meedoen. Maar een hartstilstand zou een abrupt einde maken aan zijn glansrijke carrière. Rahman overleed plotseling op 1 maart 2020, hij was slechts 31 jaar oud. De Iraniër wordt nog steeds beschouwd als een inspiratiebron voor vele atleten over de hele wereld.
 
Volg de Paralympische Zomerspelen van 24 augustus tot 5 september 2021 op Eurosport, of op Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later terugkijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na uitzending ook op de site of de app! 
 

Sport

Bekijk alles
Top