Vanaf volgend schooljaar moeten ook leerkrachten, docenten en studenten aan de universiteit in Italië bewijzen dat ze gevaccineerd zijn, een negatieve test aflegden of genezen zijn van COVID-19. Dat heeft minister van Gezondheid Roberto Speranza donderdagavond gemeld. De coronapas wordt ook verplicht voor trein- en busreizen over een lange afstand, ferry's en binnenlandse vluchten.
Indien leerkrachten geen zogenaamd groen paspoort kunnen voorleggen, worden ze na vijf dagen geschorst en wordt hun loon bevroren, besliste de Italiaanse overheid donderdag. Voor de Italiaanse coronapas, een aanvulling op het Europese coronacertificaat, volstaat één vaccindosis. 
Volgens minister van Onderwijs Patrizio Bianchi is al meer dan 86 procent van het onderwijspersoneel gevaccineerd, en zal dat aandeel nog oplopen tot bijna 90 procent.
"De cijfers zijn bemoedigend, met al 70 vaccindosissen die werden toegediend", aldus minister van Gezondheid Speranza. Het gebruik van de coronapas "zal sluitingen vermijden en de vrijheid beschermen".
Ongeveer 60 procent van de Italiaanse bevolking is al volledig gevaccineerd. Toch loopt het aantal coronabesmettingen weer op. De autoriteiten maakten woensdag melding van 6.596 nieuwe coronagevallen, 15 procent meer dan een week eerder. Vooral op populaire vakantiebestemmingen als Sardinië en Sicilië grijpt het virus snel om zich heen.
Vrijdag/vandaag worden al enkele verstrengingen van de coronaregels van kracht. Iedereen ouder dan 12 jaar die binnen wil eten in een restaurant, een museum wil bezoeken of naar het zwembad of een wellnesscenter wil gaan, moet gevaccineerd, getest of genezen zijn. De regel geldt ook voor culturele of sportieve activiteiten in de openlucht en voor sportcentra.
Uitbaters zijn verplicht om het groene paspoort te checken. Als dat niet gebeurt kunnen er boetes volgen.
Italië was ook het eerste Europese land dat de vaccinatie verplichtte voor zorgpersoneel. Dat heeft al geleid tot protesten. Een groep van 300 Italiaanse zorgverleners is naar de rechtbank gestapt om de verplichting te laten annuleren.