Nafi Thiam pakt opnieuw goud en zorgt voor historische dubbel op de Spelen

Sport | Ze doet het! Vijf jaar na haar triomf in Rio heeft Nafissatou Thiam opnieuw olympisch goud veroverd in de meerkamp. Zo wordt ze de eerste Belgische atleet in meer dan een eeuw die erin slaagt op twee opeenvolgende Olympische Spelen de meest gegeerde medaille te winnen.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Vooraf gold Nafissatou Thiam als dé grote favoriete om zichzelf op te volgen als olympisch kampioene op de zevenkamp. En de 26-jarige atlete loste die hoge verwachtingen -ook van zichzelf- helemaal in. Op het zevende nummer, de 800 meter, bewaarde ze haar kalmte, waardoor haar voorsprong op de Nederlandse Anouk Vetter gevrijwaard bleef. Binnen een marge van 4,5 seconden blijven van de Nederlandse was de boodschap en dat deed ze door haar race perfect in te delen. Thiam eindigde zo met 6.791 punten, Vetter pakt zilver met 6.689 punten.

Een historische dag op verschillende vlakken

In 2016 was Thiam nog de jongste medaillewinnaar ooit op de meerkamp. In Tokio maakte ze die geschiedschrijving nu nog dat stukje imposanter: het is de eerste keer ooit dat België twee gouden medailles wint op dezelfde dag (met dank ook aan de Belgian Lions), het is de eerste keer sinds Jackie Joyner-Kerstee in 1988 en 1992 dat een meerkampster haar olympische titel kan verlengen, én voor ons land is het de eerste keer in meer dan een eeuw tijd dat een atleet tweemaal op rij olympisch goud pakt.

Was het nog straffer maakt, is dat de Waalse topatlete deze Spelen in Tokio inzette met haar slechtste openingsdag sinds Götzis in 2016. Maar dat zette de Europese kampioene van 2018 en wereldkampioene van 2017 sterk recht op de tweede wedstrijddag. Op het verspringen en speerwerpen, twee van haar favoriete disciplines, deed ze het scenario in haar voordeel draaien. Een sprong van 6m60 reduceerde haar achterstand op Vetter tot 4 punten, waarna ze met een speerworp van 54m68 een voordeel van 68 punten uitdiepte. Een kloof die Vetter niet meer kon dichtlopen op de 800 meter.

Noor Vidts als revelatie

Voor Noor Vidts, op dag 1 van de meerkamp dé grote verrassing met haar voorlopig tweede plaats, volgde het omgekeerde scenario. Bij het ingaan van de slotcompetitie, de 800 meter, diende zij 50 punten in te halen op de Amerikaanse Kendell Williams (5.642 punten) en 49 punten op Emma Oosterwegel om aanspraak te maken op brons. De 25-jarige Leuvense strandde uiteindelijk op 19 punten van Oosterwegel.

Jammer, maar toch mag Vidts meer dan tevreden terugblikken op deze Olympische Spelen. Als zestiende op de wereldranking zevenkamp is vierde eindigen op zo’n groot evenement meer dan verhoopt. Ook al had ze deze winter al veel moois laten zien op het EK (vice-kampioene) en in 2019 op de Wereldbeker in Doha (15de). De prelude van meer?

Volg de Olympische Zomerspelen van 22 juli tot 8 augustus op Sporza, of via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later herbekijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na uitzending ook op de site of de app!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top