Belgen om in het oog te houden in Tokio: Joachim Gérard

Een van onze grootste kandidaten op goud tijdens de Paralympics Tokio is ongetwijfeld deze Joachim Gérard. De rolstoeltennisser etaleerde onlangs nog zijn bloedvorm met een eerste eindzege in Wimbledon.

Joachim Gérard geldt zowat als onze bekendste en belangrijkste paralympiër uit de Belgische sportgeschiedenis. De nu 32-jarige Brusselaar draait al sinds 2006 mee op het tenniscircuit. Toen brak hij door als wereldkampioen bij de junioren. Nadien was het vooral in het dubbelspel dat hij in het rolstoeltennis bij de mannen furore maakte. Met zeges in Roland Garros (2014), op de Masters (2014) en de Australian Open (2017).

De voorbije jaren heeft Gérard daar een dimensie aan toegevoegd. Als enkelspeler haalt hij sinds 2020 een bijzonder hoog niveau -met dank aan het harde labeur op mentaal en fysiek vlak-, wat hem dit jaar eindzeges opleverde op de Australian Open en recent nog op Wimbledon. Daarmee prijkt de Belgische paralympiër momenteel als nummer vier op de wereldranglijst rolstoeltennis. In 2016 voerde hij die ranglijst zelfs even aan. “En daar wil ik binnenkort terug staan”, gaf Gérard te kennen na zijn triomf op Wimbledon.

Logisch goud op de Paralympics Tokio?

In Tokio is hij al toe aan zijn vierde Paralympics. Bij zijn debuut in 2008 (Peking) sneuvelde hij nog in de achtste finales, maar nadien ging het crescendo met die olympische prestaties. Kwartfinales in 2012 in Londen, brons op de Paralympics van Rio vier jaar later. Volgen we die logica dan volgt in Tokio niets anders dan die gouden plak. Het zou de bekroning zijn van een unieke carrière. Waarin Joachim Gérard ondanks de polio die hem als kind trof en zijn benen verlamde, bewees dat er ook voor atleten met een beperking heel wat mooie dromen te realiseren vallen.

“De Spelen zijn een droom voor elke atleet. De eerste droom is deelnemen, de tweede is een medaille pakken en de derde is goud”, vertelde Gérard onlangs aan Sporza en Rtbf. “Ik was heel blij met brons in Rio, ondanks de teleurstelling na mijn verlies in de halve finale. In Tokio wil ik beter doen, maar veel atleten willen dat kostbare eremetaal.”

De sterren staan gunstig, zo leert een kleine anekdote: in 2016 won de Schot Gordon Reid goud in het rolstoeltennis, dat paralympische succes kwam er nadat hij even voordien de Australian Open en Wimbledon had gewonnen. Net hetzelfde parcours als Gérard dit jaar.

Volg de Paralympische Spelen van 24 augustus tot 5 september via Sporza of Eurosport. Ook via Pickx.be of de app van Proximus Pickx. Via TV Replay kan je het programma herbekijken tot 36 uren na de live uitzending, of via de site of app tot zelfs 7 dagen later!


Sport

Bekijk alles
Top