In Tokio, waar momenteel de Olympische Spelen plaatsvinden, is het aantal besmettingen met het coronavirus voor het eerst boven de 5.000 gestegen. De bezorgdheid over een instorting van het gezondheidssysteem groeit.
Donderdag werden in de Japanse hoofdstad 5.042 nieuwe infecties geregistreerd, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Boosdoener is ook hier de wijd om zich heen grijpende en veel besmettelijkere deltavariant van het coronavirus. Experts vrezen dat het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen de komende twee weken de kaap rondt van de 10.000.

Om een gebrek aan ziekenhuisbedden te voorkomen, mogen volgens een heftig omstreden beslissing van de regering in gebieden met stijgende besmettingscijfers alleen nog patiënten met zware symptomen of met een risico op een ernstig ziekteverloop naar het hospitaal. Die plotse koerswissel van de regering heeft voor een golf van verontwaardiging gezorgd.

De deltavariant is een "extreem sterke vijand", aldus Yuriko Koike, de gouverneur van Tokio. Er wordt nagedacht over een uitgaansverbod, maar voorlopig houden de autoriteiten het bij oproepen aan de burgers om ondanks de zomervakantie en het nakende boeddhistische Obonfeest thuis te blijven.

Tokio bevindt zich zeker nog tot en met 31 augustus in noodtoestand. Dat is evenwel geen lockdown. Het gaat er vooral om dat restaurants en bars geen alcohol schenken en vroeger de deuren sluiten.