Op het Griekse eiland Euboea, op 200 kilometer van de hoofdstad Athene, is woensdag een tiental dorpen omringd door bosbranden. Heel wat mensen moesten hun huizen verlaten.
Griekenland heeft mede door de aanhoudende hittegolf te kampen met zware bosbranden. De branden op Euboea behoren tot de meest gewelddadige bosbranden. Het vuur is volgens de brandweer moeilijk te controleren door het moeilijk begaanbare terrein en de beperkte visibiliteit.
De inwoners van twaalf dorpen en gehuchten werden geëvacueerd. Volgens persagentschap ANA wilden drie moniken het klooster van Sint-David, ten noorden van het eiland, niet verlaten. Uiteindelijk gingen de drie er wel mee akkoord om te vertrekken. 
Volgens ANA hadden de autoriteiten de inwoners van Rovies, waar het klooster ligt, en de omliggende dorpen gevraagd om hun huizen te verlaten en zich naar het strand te begeven. Ongeveer 85 personen verzamelden zich daar woensdagnamiddag en werden per boot geëvacueerd.
Drie brandweerlieden raakten licht gewond, aldus de autoriteiten. Een honderdtal brandweerlieden en zeven helikopters en blusvliegtuigen werden gemobiliseerd om het vuur te bestrijden. 
De burgemeesters van twee dorpen hebben ondertussen het gebrek aan middelen aangeklaagd.
Er zijn ook branden ten noorden van Athene, op het schiereiland Peloponnesos en de vakantie-eilanden Rhodos en Kos. In het hele land hebben in totaal veertig grote branden gewoed. Volgens een eerste schatting zijn honderden huizen beschadigd.