Vorige week maakte de Amerikaanse staat Californië bekend dat ze een rechtszaak aanspannen tegen Activision Blizzard. De aankondiging van het proces zorgde voor heel wat opschudding in de game-industrie. Blizzard-president J. Allen Brack is een van de hoofdrolspelers in de verhalen rond seksuele discriminatie en intimidatie, en nam daarom gisteren ontslag.

Het zat er al een tijdje aan te komen: na 16 jaar komt er een einde aan de carrière van J. Allen Brack bij Blizzard. Brack begon in 2005 als World of Warcraft-ontwikkelaar en werkte zich doorheen de jaren op in het bedrijf. In 2018 werd hij benoemd tot president van Blizzard. Maar de beschuldigingen over seksuele intimidatie in de Californische rechtszaak deden Brack de das om: hij had geen andere keuze dan zelf op te stappen.

De voormalige president is niet het enige slachtoffer van de onthullingen. Vorig jaar werd Alex Afrasiabi, de enige andere Blizzard-werknemer die met naam genoemd wordt in het rapport, de laan uitgestuurd. Afrasiabi werkte samen met Brack in het World of Warcraft-team, dat intern bekend stond als toxisch en vrouwonvriendelijk, maar onaantastbaar. De andere leden van dat team behouden (voorlopig) hun baan.

Het ontslag is een antwoord op de massale walkout van Blizzard-werknemers vorige week. Meer dan 2600 werknemers ondertekenden een open brief die de reactie van Blizzard op de aantijgingen veroordeelde. Daarnaast eisen ze ook meer diversiteit binnen het bedrijf en een extern auditsysteem om de leidinggevenden te controleren.

De baan van J. Allen Brack wordt overgenomen door twee personen: Jen Oneal en Mike Ybarra. Oneal leidde voordien Vicarious Visions, bekend van de recente Crash Bandicoot- en Tony Hawk’s Pro Skater-remakes. Ybarra heeft dan weer 20 jaar werk bij Microsoft op zijn cv staan, onder meer als topman van de Xbox-divisie. Er zijn dus grote veranderingen aan de gang bij Blizzard. De nieuwste updates vind je uiteraard hier op Pickx!

Bron afbeelding: Blizzard