Kersvers olympisch turnkampioene Nina Derwael (21) is vanavond gehuldigd in haar thuisstad Sint-Truiden. De olympische kampioene aan de brug met ongelijke leggers werd tussen de Truienaren onthaald op een gouden loper op de Grote Markt. "Sint-Truiden is thuiskomen", reageerde Derwael. "Het is een overweldigend gevoel momenteel. Dit is iets wat ik mij nooit had kunnen inbeelden dat ooit ging gebeuren."
Na een demonstratie van de Hasseltse turnclub Sta Paraat, waar het voor Nina Derwael ooit allemaal begon, keken de Truienaren nog eens naar de gouden oefening van Derwael. Rond 19 uur arriveerde Derwael onder politiebegeleiding op de Grote Markt, waar ze door haar vriend Siemen Voet werd onthaald op een gouden loper.

Op het podium kreeg Derwael felicitaties en geschenken van onder meer burgemeester Veerle Heeren (CD&V), gouverneur Jos Lantmeeters en Peter Frederickx, voorzitter van Gymnastiekfederatie Vlaanderen. Derwael werd nog verrast door een optreden van Camille, die het nummer 'Vuurwerk' bracht voor Nina en de Truiense Grote Markt.

"Ik heb al van heel veel mensen gehoord dat ik traantjes heb doen vloeien, dus dat is toch leuk als je zoiets bij mensen teweeg kunt brengen", kwam Derwael nog een terug op haar gouden oefening. "Toen ik als klein meisje begon te turnen, kon ik nooit dromen dat dit werkelijkheid zou worden, dat hier zoveel mensen zouden staan en dat ik een medaille rond mijn nek zou hebben. Dit bewijst dat je voor je dromen moet gaan en ervoor moet werken, want alles is mogelijk."

Derwael is vandaag om 10.43 uur aangekomen op de luchthaven van Zaventem. Ze kent vanavond nog een strak schema, want na de huldiging en een korte persconferentie vliegt ze van Brustem naar Oostende, waar ze verwacht wordt in de talkshow 'Van hier tot in Tokio' op Eén.