De Raad van Bestuur van de Pro League heeft vandaag beslist om vanaf volgend seizoen de zomermercato pas te sluiten op 6 september. Dat geeft de profclubs nog wat meer tijd om buitenkansjes op de transfermarkt te realiseren, maar ook om te voldoen aan de strengere antiwitwasregels die sinds dit seizoen van kracht zijn.
Dit seizoen loopt de zomertransferperiode nog tot en met 31 augustus, zoals dat gebruikelijk is. In het verleden toonde de Pro League zich aanhanger van een minder lange mercato. Bij voorkeur konden clubs niet meer transfereren zodra de competities van start gingen, klonk het vier seizoenen geleden nog. Maar om geen concurrentieel nadeel te ondervinden - denk aan Belgische clubs die last-minute nog spelers verliezen, maar geen vervangers meer kunnen halen - moest dat idee op Europees niveau breed gedragen worden.

Intussen maakte de Pro League een bocht van 180 graden. De zomertransferperiode zal vanaf het seizoen 2022-2023 niet korter, maar net langer duren. Deze zal dus lopen van 15 juni tot en met 6 september. Dat geeft de Belgische profclubs een strategisch voordeel, aldus Pro League-woordvoerder Stijn Van Bever. "Want het geeft hen de mogelijkheid om op de valreep nog een aantal buitenkansjes te realiseren." Dat kan omdat elders de markten doorgaans al dicht zijn, waardoor België net een concurrentieel voordeel zal hebben.

Maar daarnaast is de beslissing ook een administratieve noodzaak, aldus Van Bever. Sinds 1 juli vallen de Belgische voetbalbond, de profclubs en makelaars onder de regels van de antiwitwaswet die sinds 2017 van toepassing is op de financiële wereld en de vastgoed- en diamantsector. Clubs en makelaars die in verband worden gebracht met crimineel geld riskeren geldboetes tot boven 1 miljoen euro riskeren en zelfs celstraffen. België is het enige Europese land waarin het voetbal zich aan dit strenge regime moet onderwerpen. Het is strenger dan wat de EU in principe vraagt. De verstrenging kwam er na Operatie Propere Handen.

De gevolgen voor de profclubs zijn groot, want zij moeten heel goed nagaan met wie ze zaken doen, of ze zuiver zijn en waar het geld dat ze binnenkrijgen vandaan krijgen. Clubs moeten bij de fiscus melding doen als ze vermoeden dat er verdachte geldstromen gebruikt worden. Er komt een inloopperiode, maar nadien gelden in principe controles en sancties. Voor profclubs, die een beperkte administratie hebben, wordt het een heel karwei om alle gegevens te controleren. Wat extra respijt door de transferperiode een kleine week te verlengen, is daarom geen overbodige luxe, vindt de Pro League.