Noor Vidts, voorlopig tweede voor Nafi Thiam, mag dromen van een podiumplaats in zevenkamp

Sport | Noor Vidts staat na de eerste van twee dagen momenteel op de tweede plaats in het klassement in de zevenkamp, en dat op haar eerste deelname aan de Olympische Spelen. De atlete uit Vilvoorde maakt dus meteen een erg goede indruk en staat voorlopig zelfs beter geklasseerd dan onze olympisch kampioen Nafi Thiam. Zal Noor Vidts na de drie onderdelen van morgen nog steeds een podiumplaats hebben.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Noor Vidts zorgde voor de verrassing van de dag op de atletiekpiste. Terwijl alle blikken op titelverdedigster Nafissatou Thiam gericht waren, was het haar landgenote die de monden deed openvallen. Na de vier onderdelen van de eerste dag, staat de 25-jarige atlete op een voorlopige tweede plaats met 3.941 punten, op de hielen van de Nederlandse Anouk Vetter (3.968 punten).
 
Thiam heeft op haar beurt een mooie, maar geen overweldigende score neergezet. Ze staat op een voorlopige derde plaats met 3.921 punten. Nog geen reden tot paniek voor Thiam, die zelden op de eerste plaats staat na de eerste dag. De 200 meter, haar minste onderdeel, steekt daarvoor vaak stokken in de wielen. De olympisch kampioene zal morgen vermoedelijk alles uit de kast halen om te azen op een tweede opeenvolgende gouden medaille.
 
Vidts met monsterscores
 
Voor haar allereerste deelname aan de Olympische Spelen heeft Noor Vidts in elk geval meteen haar stempel gedrukt. Ze leek wel vleugels te krijgen in het stadion. Op drie van de vier onderdelen die woensdag beslecht werden, kon ze haar persoonlijke record verbreken, namelijk in de 100 meter horden, het kogelstoten en de 200 meter.
 
Haar indrukwekkende prestaties zijn tekenend voor de uitstekende vorm van Vidts dit seizoen. In maart 2021 werd ze nog vice-kampioene op het EK vijfkamp, net achter Thiam. Haar palmares wordt verder aangevuld met drie Belgische kampioenschappen in de vijfkamp en een landstitel in de zevenkamp in 2019. Om maar te zeggen dat Noor Vidts een van onze grote talenten is in de atletieksport. Alleen het ontbreken van internationale titels plaatst haar voorlopig nog in de schaduw van Thiam.
 
De 25-jarige Brabantse zette haar capaciteiten vandaag perfect in. Ook al was ze maar nipt gekwalificeerd voor de Spelen in Tokio (dankzij haar 15de plaats op de wereldranglijst), vandaag toonde ze dat ze er met reden staat en dat ze mee kan met de grootsten.
 
Twee Belgische medailles?
 
Jammer genoeg zou Vidts het moeilijk kunnen hebben om een podiumplaats te behouden. De drie resterende onderdelen zijn niet haar favorieten. Vooral in het speerwerpen zou ze enkele plaatsjes kunnen verliezen. Maar niets is zeker, en onze landgenote zou net zo goed nog eens kunnen bewijzen dat ze niet moet onderdoen. Met andere woorden: er bestaat zeker een kans dat we Noor Vidts morgen op het podium zien pronken.
 
Daarnaast hopen we uiteraard om Nafi Thiam op een podiumplaats te zien, en dan nog liefst met het goud rond haar nek. Ze zal een beetje achterstand moeten goedmaken om die tweede gouden medaille op rij te winnen, een exploot waar tot op heden nog geen enkele Belgische atleet in is geslaagd. In elk geval is ze in vorm: ze zette haar beste prestatie van dit seizoen neer in de 100 meter hordes en het hoogspringen. Morgen zal ze op hetzelfde elan moeten verdergaan.
 
De grootste concurrent voor de titel, de Britse Katarina Johnon-Thompson, is dan weer geblesseerd. Ze zal morgen niet verdergaan met de competitie. De drie laatste onderdelen zijn, in volgorde, het verspringen (2u50, Belgische tijd), het speerwerpen (6u40) en de 800 meter (14u20).
 
Volg de Olympische Zomerspelen van 22 juli tot 8 augustus op Sporza, of via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later herbekijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na uitzending ook op de site of de app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top