Het aantal dodelijke slachtoffers van de coronapandemie in Indonesië is officieel boven de 100.000 gestegen. Ongeveer 40 procent van de slachtoffers werd geregistreerd sinds juli, door de opkomst van de deltavariant in Indonesië. Dat blijkt vandaag uit de cijfers van het ministerie van Gezondheid in hoofdstad Jakarta. Alleen al de voorbije 24 uur vielen er 1.750 coviddoden.
De Zuidoost-Aziatische eilandstaat, met zijn 270 miljoen inwoners, is het zwaarst getroffen land in de regio. Midden juli waren er meer dan 50.000 nieuwe besmettingen per dag gemeld. Intussen gaan de cijfers wel weer naar beneden: vandaag werden nog 35.000 besmettingen geteld. Dat is te danken aan de lockdown die begin juli inging op het zwaar getroffen hoofdeiland Java en op het populaire vakantie-eiland Bali.

China gaat dan weer zijn inwoners strenge beperkingen voor reizen naar het buitenland opleggen. Peking reageert daarmee op de toename van het aantal coronabesmettingen in het land.

De migratiediensten zullen tijdelijk "stoppen met het uitreiken van paspoorten en andere documenten" die nodig zijn om naar het buitenland te reizen. Enkel als er een "dwingende reden" is, zullen die documenten nog worden verstrekt, zegt Liu Haitao van de Chinese migratiedienst.

Hoe lang de maatregel blijft gelden, is niet meegedeeld. Het is ook niet duidelijk of Chinezen die al over de nodige documenten beschikken wel nog naar het buitenland mogen reizen.

In heel het land zijn vandaag 71 bijkomende lokale besmettingen geteld, het hoogste aantal sinds begin dit jaar. China, dat de epidemie sinds de lente van 2020 grotendeels had uitgeroeid, werd de voorbije weken geconfronteerd met een heropleving van het virus. In absolute aantallen blijft die heropleving eerder beperkt, maar de uitbraak is vooral belangrijk in termen van geografische verspreiding.