Hannes Anaf (Vooruit), de voorzitter van de Vlaamse onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling rond de site van 3M in Zwijndrecht, noemt de uitslagen van de bloedonderzoeken van Grondrecht "zorgwekkend". Uit die onderzoeken van het burgercollectief blijkt dat de PFAS-waarden in het bloed van inwoners Zwijndrecht en Linkeroever veel te hoog zijn. Ook Groen-parlementslid Mieke Schauvliege noemt de resultaten "zeer verontrustend".
Het burgercollectief Grondrecht liet bloed afnemen bij negen inwoners van Zwijndrecht en één inwoner van Linkeroever. Uit de metingen, uitgevoerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam onder leiding van professor Jacob De Boer, blijkt dat de waarden van alle stalen te hoog zijn en verschillende waarden zelfs ongezien hoog. 

In het Vlaams Parlement startte aan het begin van de zomer een onderonderzoekscommissie die het dossier van de PFOS-vervuiling op en rond de 3M-site in Zwijndrecht moet uitspitten. Hannes Anaf, die voorzitter is van de commissie, noemt uitslagen waarmee Grondrecht vandaag naar buiten kwam "erg zorgwekkend". Volgens Anaf moeten die "ten gronde worden meegenomen in het verdere onderzoek naar de PFOS-problematiek in Zwijndrecht en omgeving". 

"Met de onderzoekscommissie gaan wij verder op zoek naar antwoorden. We zullen tot op het bot uitspitten wat er precies aan de hand is, en wat er fout is gelopen", benadrukt Anaf. Die voegt er aan toe dat op 20 augustus de opdrachthouder, samen met de andere leden van de commissie Grondverzet, in de onderzoekscommissie meer duidelijkheid komen geven over de huidige stand van zaken van de verschillende gezondheids -en verontreinigingsonderzoeken die momenteel lopende zijn. 

Begin september komt ook 3M naar de onderzoekscommissie. "Het is evident dat we hen met deze resultaten zullen confronteren en de antwoorden naar boven zullen brengen", aldus Anaf.

Ook Groen-parlementslid Mieke Schauvliege reageerde woensdag. Ze noemt de resultaten "zeer verontrustend". "De overheid moet de buurt medisch begeleiden en met deze resultaten naar 3M stappen zodat 3M betaalt. Ook voor de schade", zei ze op Twitter.