De Belgische nationale basketvrouwen hebben zich niet kunnen plaatsen voor de halve finales op de Olympische Spelen in Tokio. De Belgian Cats verloren vandaag in de kwartfinales na een nagelbijter van thuisland Japan erg nipt met 86-85. In de halve finales wacht vrijdag (13 uur Belgische tijd) voor Japan Spanje of Frankrijk.
De drie grote kopstukken van onze ploeg waren nochtans van de partij in de vorm van Emma Meesseman, Julie Allemand en Kim Mestdagh. Toch konden de Japanners in het klapstuk van de wedstrijd de droom van de Belgian Cats doorprikken. De halve finale blijft net buiten handbereik.
 
Een duel op het scherpst van de snee
 
Het eerste kwart werd vrij letterlijk nek aan nek uitgevochten, aangezien de Belgen nooit meer dan drie punten voorsprong konden nemen (10-13) en de Japanners nooit meer dan vier (17-13). Bij het eerste fluitsignaal stond het 19-16 voor het thuisland. In het tweede kwart wisten de Japanners een eerste gat te slaan, mede dankzij een strakkere verdediging. Met twee driepunters op rij van Miazawa stond de score op 30-18. Tijd om te reageren, en dat hadden Kim Mestdagh, Emma Meesseman en Julie Allemand goed begrepen. De Cats sloegen terug, klampten aan en gingen zelfs met een nipte voorsprong (41-42) de rust in. In het derde kwart leken de Cats op en over de Aziaten te gaan (20-26), maar Japan vocht terug.
 
Nagelbijten was het in het slotkwart, met Japan dat weer langszij kwam. De Belgen liepen weer twee punten uit, maar de thuisploeg scoorde vijftien seconden voor de buzzer de winnende driepunter. De Cats konden niet meer reageren. Emma Meesseman scoorde 25 punten, Kim Mestdagh 24.

Halve finales

De Cats sloten afgelopen maandag de groepsfase op de Spelen af met een 62-74 nederlaag tegen China. Voordien pakten ze uit met een stuntzege tegen Australië (85-70) en de vlotte winst tegen zwakke broertje Puerto Rico (87-52). De Belgische vrouwen plaatsten zich zo als tweede in hun poule voor de kwartfinales, achter groepswinnaar China maar voor Australië.

Japan eindigde in zijn poule als tweede na de Verenigde Staten maar voor Frankrijk. De Japanse vrouwen wonnen verrassend tegen Frankrijk (74-70) en versloegen ook Nigeria (102-83). Tussendoor verloren ze van de Verenigde Staten (86-69). De samenstelling van de andere halve finales is al gekend. Servië neemt het hierin op tegen de Verenigde Staten. De Servische vrouwen rekenden in de kwartfinales af met China (77-70). De VS, titelverdediger en topfavoriet, legde Australië vlot over de knie (79-55).

Zonder Ann Wauters

Coach Philip Mestdagh liet voor de aanvang van de wedstrijd al vallen dat “de kaart haalbaar was, als alles in de juiste richting loopt”. Jammer genoeg stranden de Belgen nu op een zucht van de halve finales. De Cats konden de wedstrijd in het begin nog naar hun hand zetten, maar de taaie Japanners lieten nooit los en zijn uiteindelijk beloond voor hun inspanningen. Een ding nemen de Belgian Cats alvast mee, want net als met de halve finale in het EK van afgelopen juni hebben ze weer heel wat ervaring en internationaal aanzien verworven. Al zullen ze die ervaring in de toekomst zonder Ann Wauters moeten uitspelen, want de Vlaamse liet al weten dat ze na deze Spelen haar basketbalcarrière stopzet.

Volg de Olympische Zomerspelen van 22 juli tot 8 augustus op Sporza, of via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later herbekijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na uitzending ook op de site of de app.