04/08: Nafi Thiam neemt leiding over in zevenkamp: schrijft de titelverdedigster Belgische sportgeschiedenis?

Sport | Op de Olympische Spelen in Tokio staat vandaag de eerste competitiedag in de zevenkamp op het programma. Titelverdedigster Nafi Thiam en Noor Vidts, de tweede Belgische deelneemster, werken vier onderdelen af: de 100 meter horden, het hoogspringen,  het kogelstoten en de 200 meter. Morgen volgen het verspringen, het speerwerpen en de afsluitende 800 meter. Mits winst kan Thiam geschiedenis schrijven: geen enkele Belgische atleet is er de afgelopen honderd jaar immers in geslaagd om twee opeenvolgende olympische titels binnen te rijven.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Titelverdedigster Nafi Thiam staat woensdag na afloop van het hoogspringen aan de leiding in de zevenkamp op de Olympische Spelen van Tokio. In haar favoriete onderdeel, het tweede in deze zevenkamp, veegde de regerende olympische kampioene de vloer aan met de tegenstand. Thiam freewheelde zonder één misser naar 1m92, vervolgens liep het drie keer fout op 1m95. Haar persoonlijk record staat op 2m02 (Talence 2019) en dus had ze waarschijnlijk op nog net iets meer gehoopt, om de voorsprong op de concurrentes nog wat te vergroten.

Haar sprong leverde 1.132 punten op, met een totaal van 2.176 na twee disciplines heeft ze een voorsprong van 19 punten op de Amerikaanse Erica Bougard. De Britse Katarina Johnson-Thompson, Thiams belangrijkste uitdager voor goud, werd met een derde plaats in het hoogspringen ook de nummer drie in de tussenstand, op 38 punten van onze landgenote.
      
Eerder op de dag opende Thiam haar zevenkamp met een vijftiende plaats in de 100 meter horden. De 26-jarige Thiam kwam in de eerste reeks in 13.54, twee tienden boven haar persoonlijk record, als derde over de streep, wat haar 1.044 punten opleverde.

Belgisch succes in halve finale 1.500 meter?

Thiam kroonde zich vijf jaar geleden verrassend tot olympisch kampioene in de zevenkamp. Sindsdien behoort ze tot de absolute top van de zware atletiekdiscipline. Ze werd bijvoorbeeld wereldkampioen en Europees kampioen. En Thiam heeft de op twee na hoogste score ooit op haar palmares staan.

De 26-jarige Thiam lijkt een certitude voor een medaille maar alles minder dan goud zal toch een teleurstelling zijn voor de Naamse, zeker omdat haar grootste concurrente en regerend wereldkampioene Katarina Johnson-Thompson een erg verstoorde voorbereiding kende door een achillespeesblessure. Donderdag omstreeks 21u30 Japanse tijd (14u30 in België) weet Thiam of ze vijf jaar na Rio een tweede olympische titel op haar erelijst mag schrijven.
   
Naast Thiam en Noor Vidts, de tweede Belgische deelneemster die knap vijfde werd in de openingsproef, start Elise Vanderelst kort na 19u (12u in België) in de halve finales van de 1.500 meter. Ze werd na een negende plaats in haar reeks via haar tijd (4:05.63) opgevist.

Nieuw exploot in vrouwenbasket?

De Belgische basketvrouwen spelen vandaag (17u20, 10u20 in België) in Saitama hun kwartfinale tegen Japan. Drie weken geleden troffen beide landen elkaar op dezelfde locatie in een oefenduel en toen trokken de Aziaten met 84-76 aan het langste eind. Bij winst nemen de Belgian Cats het vrijdag in de halve finales op tegen Frankrijk of Spanje.  
   
De drie Belgische jumpingruiters werken woensdagavond (vanaf 19u lokale tijd) in het Equestrian Park de finale van de individuele competitie af. Niels Bruynseels (Delux van T&L), Jérôme Guéry (Quel Homme de Hus) en Grégory Wathelet (Nevados S) haalden allen de top 30 in de kwalificaties na een foutloze rit. In het golf staat voor Manon de Roey de eerste van vier rondes op het programma.

Kajaksters Hermien Peters en Lieze Broekx starten, daags na hun overwinning in de B-finale van de K2 500 meter, in de individuele K1 500 meter. Vandaag staan de reeksen en kwartfinales geprogrammeerd.

Volg de Olympische Zomerspelen van 22 juli tot 8 augustus op Sporza, of via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later herbekijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na uitzending ook op de site of de app!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top