Het Belgian Beer Weekend, dat zou plaatsvinden in het weekend van 3, 4, en 5 september, wordt afgelast. Dat heeft Belga vernomen van Krishan Maudgal, directeur van vzw Belgische Brouwers Brouwershuis. Reden voor die beslissing zijn de geldende coronamaatregelen en de evolutie van de coronapandemie. "In deze omstandigheden is het niet aangewezen een massa-evenement met internationaal karakter te organiseren", zegt Krishan Maudgal.
In 2019 trok de 21ste editie van het Belgian Beer Weekend nog 50.000 bezoekers. Die konden toen proeven van meer dan 400 bieren, voorgesteld door 52 brouwerijen. Vorig jaar vond het Belgian Beer Weekend niet plaats omwille van de coronapandemie maar dit jaar hadden de Belgische brouwers er goede hoop op dat het evenement wel zou kunnen plaatsvinden.

"Toen we de beslissing eind mei namen, waren er hoopvolle signalen dat een aantal maatregelen niet meer van kracht zouden zijn", zegt directeur Maudgal. "We zien nu dat de besmettingsratio toeneemt, dat meer en meer landen opnieuw rode zone worden, en dat België daar waarschijnlijk niet aan zal ontsnappen. We hebben de verschillende protocollen bestudeerd en zijn tot de vaststelling gekomen dat het in deze omstandigheden niet aangewezen is een massa-evenement met internationaal karakter te organiseren."

Het Belgian Beer Weekend zou gebruik kunnen maken van het Covid Safety Ticket maar zelfs dan wordt de organisatie moeilijk, aldus Maudgal: "Het blijft toch de bedoeling dat mensen komen om bier te degusteren. Bovendien zou dat een absurde situatie vormen, dat er binnen de evenementenzone op de Grote Markt geen regels meer gelden maar in de horecazaken daarrond weer wel. Het lijkt ons dan beter onze verantwoordelijkheid te nem en een bijdrage te leveren aan het inperken van de risico's, zodat we weer zo snel mogelijk kunnen evolueren naar het oude normaal."

De annulatie van het jaarlijkse feest van de biersector is natuurlijk een streep door de rekening voor de Belgische brouwers. "We hadden ook al toezegging van enkele hoge gasten. Maar uitstel is geen afstel, we mikken nu op het weekend van 2, 3, en 4 september 2022", zegt Krishan Maudgal.