Paulien Couckuyt kwam slechts 22 honderdsten te kort voor een historische finale van de 400 meter horden. De Belgische greep dus naast deze finale, maar kan desondanks trots zijn op haar parcours.
Deze maandag had Paulien Couckuyt een afspraak met de geschiedenis. De Antwerpse, die haar eerste Olympische Spelen afwerkt, maakt deel uit van de 4x400 meter estafette, maar tekent ook present in de individuele 400 meter hordenloop. Voor haar was het doel simpel: de halve finale. En dat doel wist ze dus te bereiken.

Onze landgenote liep mee in de eerste van drie halve finales en ze deed het daar best goed. Ze begon vanaf baan zeven heel snel ondanks de kletterende regen. Couckuyt kon het tempo bijna tot het einde volhouden en uiteindelijk eindigde ze als derde. Bij de achtste horde was er een aarzeling, waardoor ze net dat tikkeltje te kort kwam. De Belgische was amper 22 honderdsten van een seconde te traag om zich te verzekeren van een ticket voorde finale. Met de negende snelste tijd miste Couckuyt daardoor maar net de grote finale.

Belgisch record

De teleurstelling is uiteraard groot bij Couckuyt. Maar dat gevoel van droefheid hoeft niet te overheersen. Ten eerste had ze haar doel bereikt. Het was al een sterke prestatie dat ze zo dicht bij een finaleplaats stond, en dat tijdens haar eerste Spelen.

Tot slot verbeterde Paulien Couckuyt het Belgische record nog wat meer. Met 54.47 zette Couckuyt de beste Belgische prestatie aller tijden neer, nadat ze die in de vorige ronde al had verbeterd. Een dergelijke vorm belooft ook veel goeds voor de 4X400-estafette waarvan de serie donderdag begint.

Grote Belgische belofte

De resultaten van Couckuyt op deze Olympische Spelen zijn ook veelbelovend voor de toekomst. De Antwerpse, die in 2019 Europees kampioen op de 400 meter horden bij de beloften werd, behoort tot de nieuwe generatie Belgische atleten.

Wie op 24-jarige leeftijd wordt gecoacht door Rudie Diels (de voormalige coach van Kim Gevaert) zal nog de nodige progressie gaan maken. Ze zou de komende jaren wel eens één van de speerpunten van de Belgische vrouwenatletiek kunnen worden.

Volg de Olympische Zomerspelen van 22 juli tot 8 augustus op Sporza, of via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later herbekijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na uitzending ook op de site of de app!