Team Belgium heeft er een tijdje op moeten wachten, maar de langverwachte eerste gouden medaille op de Olympische Spelen in Tokio is eindelijk een feit. Gymnaste Nina Derwael pakte zondag in de finale op de brug met ongelijke leggers een historische gouden medaille.
Die unieke prestatie werd meteen bewierookt op Twitter. "Vanaf nu 1 augustus: Derwael-dag! Olympisch goud. Wat mij betreft een van de allermooiste gouden medailles OOIT", stak hordeloopster Eline Berings haar bewondering niet onder stoelen of banken.

Ook voormalig veldritkampioen Sven Nys zond haar meteen zijn felicitaties toe. "Wat een talent, wat een overgave en wat een kunst om onder deze omstandigheden het beste uit jezelf te halen. Proficiat."

"Proficiat! Geniet van deze overwinning", luidde de boodschap van Thibaut Courtois, doelman van de Rode Duivels, dan weer.

Tom Van Damme, bondsvoorzitter van het Belgisch wielrennen, liet zich evenmin onbetuigd. "Wat een medaille! Groots en historisch, proficiat."

Het regende ook lovende woorden uit het politieke kamp. "Nina-tas-tisch! 15.200 keer proficiat voor Gouden Nina. Ongelofelijk.", schreef Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) neer op Twitter.