Met zeges tegen Australië en Puerto Rico mag het olympische toernooi van de Belgische basketvrouwen tot nu toe vlekkeloos genoemd worden. De kwartfinales op woensdag 4 augustus zijn sowieso al een feit, maar stomen ze ook als groepswinnaar door? Dan moet het derde groepsduel tegen het fysiek sterke China gewonnen worden. Pakken de Belgian Cats drie op drie in de groepsfase? Afspraak maandag 2 augustus vanaf 10u20.
Wat met blessure Bolingo?

Naast het duel van de Belgian Cats tegen China staat er maandag een hele brok atletiek op het programma, met ook veel Belgen die in actie komen. Elise Vanderelst mag de spits afbijten in de eerste ronde van de 1.500 meter bij de vrouwen. Vanaf 02u35 worden de eerste reeksen afgetrapt. Vanaf 03u30 kijken we dan naar de eerste ronde van de 200 meter bij de vrouwen. Hierbij komt Imke Vervaet in actie. Normaal had ook Cynthia Bolingo aan de start moeten verschijnen, maar de Spelen in Tokio zijn een abolute afknapper geworden voor de sprintster. Ze vertrok naar Japan in bloedvorm, maar liep tijdens een training een hamstringblessure op waarvan ze niet op tijd is hersteld.

Het tweede atletiekblok vindt plaats rond lunchtijd, waarbij Fanny Smets in het polsstokspringen zal zoeken naar een finaleplek in de kwalificaties. Deze starten rond de tijd van 12u20. Aansluitend zullen ook de halve finales op de 200 meter bij de vrouwen uitgevochten worden, met of zonder Vervaet en/of Bolingo. Vervolgen doen we vanaf 13u05 met de halve finales op de 400 meter bij de mannen, waarbij Kevin Borlée en Jonathan Sacoor zoeken naar een finaleplek. Tot slot mag ook Paulien Couckuyt op jacht naar een ticket voor de finale op de 400 meter horden bij de vrouwen. De halve finales daar starten om 13u35.

Ook nog kajakken en gewichtheffen

Na Gabriel De Coster mogen voor België nog drie kajakkers in actie komen. Allemaal trekken ze het water in op maandag 2 augustus. Artuur Peters mag hierbij de spits afbijten vanaf 03u21. Vanaf dan starten de reeksen voor de K1 op de 1.000 meter bij de mannen. Doorspartelt Peters de reeksen, komt hij later vanaf 05u37 in actie voor de kwartfinales. Nadien is het aan het duo Hermien Peters – Lize Broekx in de K-2 op de 500 meter bij de vrouwen. Vanaf 04u08 starten de reeksen. Stoten ze door, dan volgen vanaf 06u08 de kwartfinales.

In het gewichtheffen hebben we met België reeds een olympisch diploma gepakt op deze Spelen. Nina Sterckx werd in de categorie -49 kilogram vijfde. Voor België zal enkel nog Anna Van Bellinghen in het gewichtheffen in actie komen. Zij komt uit in de Superzware categorie (+87kg). Twee jaar geleden pakte ze nog zilver op het EK, maar vorig jaar kampte ze tien maanden lang met een zware rugblessure. Dat ze op de Spelen staat, is voor haar al een grote overwinning op zich. In de categorie van Van Bellinghen komt ook de Nieuw-Zeelandse Laurel Hubbard in actie. Zij is de eerste transgender atlete ooit op de Olympische Spelen.

Volg de Olympische Zomerspelen van 22 juli tot 8 augustus op Sporza, of via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later herbekijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na uitzending ook op de site of de app!