Chelsea - Villarreal: de wraak van twee trainers in de UEFA Super Cup

UEFA Champions League | De winnaars van de Champions League en Europa League ontmoeten elkaar aanstaande woensdag in Belfast tijdens een prestigieuze ontmoeting. Het is een duel tussen Thomas Tuchel en Unai Emery, twee voormalige PSG-trainers die zich konden herstellen van hun Parijse mislukkingen op het Europese toneel.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Woensdag om 21u kunnen er 13.000 supporters de UEFA Super Cup bijwonen in het Windsor Park in Belfast. De twee teams strijden om de eerste Europese trofee van het seizoen in wat de eerste competitieve UEFA-wedstrijd van de twee teams in Noord-Ierland zal zijn.

Een duel dat ook de supporters van PSG een vreemd gevoel zal geven. Beiden trainers waren in het verleden werkzaam in Parijs, maar daar wisten ze geen Europees succes te behalen. Dat zorgde voor de nodige wroeging bij het bestuur van PSG.

De wraak van Unai Emery

Emery trok in juni 2016 naar PSG, nadat hij met Sevilla drie keer de Europa League wist te winnen. De eerste maanden verliepen moeizaam, maar na een 4-0 zege tegen FC Barcelona leek er beterschap in de maak. De terugwedstrijd in de Champions League werd echter met 6-1 verloren en na de Remontada van Barça verloor PSG ook de titel aan AS Monaco.

PSG sloeg nadien toe op de transfermarkt en haalde Kylian Mbappé en Neymar naar Parijs, maar toch kon het weer niet schitteren in de Champions League. Emery kreeg ondanks een Franse landstitel geen nieuw contract. De Spanjaard trok naar Arsenal, dat hij meteen naar de finale van de Europa League loodste. De resultaten in de Premier League bleven echter matig en daarom werd hij er in november 2019 ontslagen. In het seizoen 2020/2021 wist hij met Villarreal de Europa League te winnen, waardoor hij bewees dat hij in Europa succes kan boeken.

Tuchel in zes maanden van de hel naar de hemel

Thomas Tuchel werd de opvolger van Emery. In de Champions League won hij in de 1/8ste finales met 0-2 van Manchester United, maar thuis werd er met 1-3 verloren. Het volgende seizoen wist hij met de ploeg de finale te halen. Bayern München was echter te sterk en dus weer geen Europese prijs voor PSG.

Tuchel was vorig seizoen ook kritisch voor het transferbeleid van de club. Ondanks de goede resultaten zette het bestuur hem eind december 2020 aan de kant. De Duitse coach trok enkele weken later naar Chelsea, waar hij de ploeg weer op de rails kreeg in de Premier League. Hij deed zelfs nog heel wat beter, door Chelsea de Champions League te bezorgen na winst in de finale tegen Manchester City. Het was de ultieme wraak op PSG.

Wie van Chelsea of Villarreal begint het seizoen het beste met het winnen van de Europese Super Cup? Volg de partij woensdag 11 augustus vanaf 20u30 op VTM 2.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top