Nina Derwael beleeft zondag de belangrijkste finale van haar leven op de brug met ongelijke leggers op de Olympische Spelen in Tokio. De Sint-Truidense is tweevoudig wereldkampioen op dit toestel, haar eerste twee prestaties in deze oefening waren de beste in de competitie. Bij de derde moest ze enkel de nieuwe Olympisch kampioen allround "Suni" Lee laten voorgaan. De andere zes finalisten lijken een stuk minder kans te hebben om Derwael te verslaan. Tenzij er een ongeval gebeurt, zou Nina Derwael op een van de twee hoogste treden van het podium kunnen klimmen. Maar de Olympische titel is natuurlijk de ultieme droom.
Emma Plasschaert zal zondag in de baai van Enoshima de laatste Olympische zeilregatta in de Laser Radial-klasse aanvatten op de vijfde plaats. Meer dan ooit zal de term Medalrace ("medaillerace") hier van toepassing zijn. De Oostendse is de nummer 1 van de wereld in deze Olympische discipline, maar haar laatste dag in de kwalificatierondes op vrijdag zorgde ervoor dat ze twee plaatsen verloor. Haar totaal van 83 punten scheidt haar slechts 4 lengtes van de 3e plaats op het podium, momenteel bezet door de Zweedse Josefin Olsson (79). De Canadese Sarah Douglas wordt 4e (82), de Italiaanse Silvia Zennaro 6e (84) en de Finse Tuula Tenkanen 7e (87). In de competitie is er genoeg concurrentie voor een medaille. De Deense Anne-Marie Rindom, kopvrouw op dit moment (64), zag de olympisch kampioen van Rio, de Nederlandse Marit Bouwmeester (71) vrijdag terugkeren. Deze twee dames zullen ongetwijfeld om goud strijden.
 
Eliminatiewedstrijd voor de Red Lions
 
De Red Lions spelen hun belangrijkste wedstrijd tot nu toe in Tokio in de kwartfinales van het herenhockeytoernooi. Door hun eerste plaats in groep B van de groepsfase ontmoeten ze elkaar om 21 uur (14 uur in België) voor een ticket naar de halve finales tegen Spanje, in principe de minst taaie tegenstander uit Poule A. Vast staat dat onze landgenoten hun huiswerk hebben gemaakt en ze als team in hun best voorbereide vorm tot nu toe beginnen. Een nederlaag zou daarom een enorme desillusie zijn. Als België de Spanjaarden weten te kloppen, treft het dinsdag 3 augustus de winnaar van India/Groot-Brittannië in de halve finales.
 
Golfers Thomas Pieters en Thomas Detry zullen aan het einde van de 4e dag op de olympische golfbaan te zien zijn. Onze landgenoten zullen hun beste beentje moeten voorzetten om een podiumplaats te halen.
 
Iets rustiger gaat het in de atletiek, met de 400 meter reeksen. Kevin Borlée heeft zich voorgenomen om op hetzelfde elan verder te gaan, terwijl Jonathan Sacoor van plan is om zijn persoonlijk record (45.03) te breken en op deze Spelen de halve finales in te gaan.
 
In de eventingwedstrijd (paardensport) had Lara de Liedekerke normaal moeten deelnemen, maar helaas voor onze landgenote raakte haar paard, Alpaga d'Arville, licht geblesseerd. Lara en het hele team hebben besloten het paard terug te trekken uit de competitie. Het betekent ook het einde van deze Olympische Spelen voor Lara.
 
Volg de Olympische Spelen van 22 juli tot 8 augustus op Sporza of Eurosport, of op Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!