De vreemdste sporten in de geschiedenis van de Olympische Spelen

In de geschiedenis van de moderne Olympische Spelen hebben een aantal oorspronkelijke evenementen hun glorietijd gehad voordat ze werden geschrapt. Proximus Pickx presenteert vijf van de vreemdste disciplines in de geschiedenis van de Spelen.

Onderwaterzwemmen

Vooral in het begin van de Olympische Spelen stonden er een aantal ongewone sporten op het programma. In 1900 in Parijs moesten atleten die deelnamen aan het onderdeel onderwaterzwemmen, zo ver en zo lang mogelijk onderwater zwemmen. De Fransman Charles Devendeville was de enige winnaar in de geschiedenis, want deze discipline, die niet erg spectaculair was, werd al snel afgeschaft vanwege de nieuwe normen die door de Internationale Zwembond werden opgelegd.
 

Duivenschieten (levend)

In 1900 stond in Parijs een heus jachtgebeuren op het programma van de Spelen. Het doel was simpel: zoveel mogelijk duiven doodschieten. Want ja, de vrijgelaten vogels leefden inderdaad nog. Naar schatting 300 vogels werden doodgeschoten tijdens het evenement. De winnaar, de Belg Léon de Lunden, schoot er 21 in zijn eentje neer. De wedstrijd werd later van het Olympisch programma geschrapt, maar verscheen later opnieuw, ditmaal met kleivogels.

Afstandsduiken

Of ‘plunge for distance’ in het Engels. Dit evenement vond pas plaats in 1904, tijdens de Spelen van St Louis. Het is een sport waarbij de deelnemers in het water duiken en 60 seconden lang met hun gezicht naar beneden drijven, “zonder enige stuwkracht van armen of benen op het lichaam uit te oefenen”. Hun afgelegde afstand werd geregistreerd en de persoon met de verste afstand won. De Amerikaan William Dickey won het van zijn landgenoten, want alleen de Verenigde Staten waren vertegenwoordigd in het evenement.

Touwklimmen

Van 1896 tot 1932 was het touwklimmen een vast onderdeel van de gymnastiekwedstrijden op de Spelen. Aanvankelijk werden atleten beoordeeld op hun snelheid en stijl. Later werden de regels aangepast en gingen er enkel medailles naar wie als eerste de top van het touw bereikte door enkel en alleen de kracht van je armen te gebruiken.

Snelwandelen

Snelwandelen is een iconische discipline van de Olympische Spelen, die wordt betwist over 20 en 50 km voor mannen en 20 km voor vrouwen. Het principe van het snelwandelen, dat sinds 1908 wordt georganiseerd, is eenvoudig: de deelnemers moeten wandelen zonder ooit te rennen, d.w.z. dat ten minste één voet voortdurend in contact met de grond moet zijn. Daarnaast geldt de regel dat de knie van het standbeen vanaf het moment dat de voet de grond raakt, totdat deze recht onder het lichaam is, gestrekt moet zijn. Hoewel het wandelpatroon van de atleten in het begin misschien verrassend of zelfs lachwekkend is, is snelwandelen toch een precisiesport die extreme eisen aan het lichaam stelt.
 
Volg de Olympische Zomerspelen tot 8 augustus op Sporza, of via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later herbekijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na uitzending ook op de site of de app!

Nieuws

Bekijk alles
Top