'21 Jump Street': de serie of de film?

Zovelen proberen het, maar weinigen slagen er echt in om de shows uit hun kindertijd jaren later terug te brengen in filmvorm. Twee filmmakers die er wel in slaagden, waren Phil Lord en Christopher Miller. Zij maakten van de televisieserie '21 Jump Street' uit de jaren 80 een succesvolle film in 2012, die je vanavond kan bekijken op FOX. Proximus Pickx gaat hier al even na welke van de twee versies eigenlijk de beste is.

Veel filmmakers willen iets dat belangrijk voor hen was tijdens hun vormingsjaren nemen en het op een nieuwe en opwindende manier naar een modern publiek brengen. Voor de meeste loopt dat echter af op een sisser. Gelukkig waren er in 2012 Phil Lord en Christopher, die succesvol de serie ’21 Jump Street’ met Johnny Depp overgoten in een catchy comedy met Channing Tatum en Jonah Hill. De franchise werd plots weer ‘hot and happening’ en dat deden de filmmakers op een manier die niemand die naar de originele show keek ooit gedacht zou hebben.
 
Morele waarde
 
De originele serie, die van 1987 tot 1991 werd uitgezonden, staat bekend om de introductie van Johnny Depp en de aanpak van enkele van de grootste problemen waarmee de jeugd in die tijd te maken had, van drugsmisbruik tot de aidscrisis. De hoofdrollen, vertolkt door Depp en Peter DeLuise, speelden politieagenten die undercover gingen in scholen, aangezien ze er erg jong uitzagen en gemakkelijk konden doorgaan voor middelbare school- of universiteitstudenten.
 
Sommige afleveringen brachten erg zware onderwerpen naar boven, zoals de aflevering waarin een student zijn leraar neerschiet (‘After School Special’). De show had dus een belangrijke morele boodschap voor de kijkers en werd gezien als een manier om de jeugd weg te houden van de criminaliteit.

Liefdevol eerbetoon/parodie
 
De film gooide het dan weer over een andere boeg. Lord en Miller vonden de show wel leuk en stopten er veel eerbetonen aan in de film, waaronder voormalige castleden. Maar de komische benadering doet meer denken aan films als ‘Bad Boys’. Terwijl Depp gemakkelijk had kunnen doorgaan als een middelbare scholier in de jaren 80, gingen Lord en Miller met twee acteurs die dat niet meer konden: Jonah Hill en Channing Tatum.
 
Wanneer ze undercover gaan, zien ze dat ze door hun leeftijd niet meer meteen bij de andere studenten passen, waarbij Tatum een outcast wordt terwijl Hill erg populair wordt. De film, zoals veel van de afleveringen van de tv-show, gaat over de politie die undercover gaat om te infiltreren in een drugsbende. Vermengd met humor en nostalgie, werkt de film als zowel een liefdevol eerbetoon aan de originele show als een parodie.
 
Welke de beste is, is dus moeilijk te zeggen. De ene is een show met een zeer uitgesproken anti-misdaadagenda die goed past in het tijdperk van de War on Drugs. De andere is een film die de figuren uit de jaren 80 overneemt en hen gebruikt om mensen net aan het lachen te maken. Beide zijn entertainend op hun eigen manier en de moeite waard om te bekijken.
 
Bekijk ’21 Jump Street’ op dinsdag 3 augustus om 20u35 op FOX of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top