Emma Plasschaert dicht bij het winnen van een medaille in de Laser Radial-klasse

Sport | De Belgische zeilster Emma Plasschaert staat na de tiende regatta vijfde in de Laser Radial-klasse van het zeiltoernooi op de Olympische Spelen. De nummer één van de wereld mag alvast dromen van een eerste olympische medaille.

Door Proximus

Deel dit nieuws

De 27-jarige Emma Plasschaert zakte tijdens de laatste regatta van de derde naar de vijfde plaats in de Laser Radial-klasse. In de laatste race op zondag strijdt de top tien voor de medailles en de punten worden er verdubbeld. Plasschaert mag door haar status van nummer één terecht hopen op een medaille.

Brons in het vizier

De Oostendse staat vijfde met 83 punten. De Deense Anne-Marie Rindom staat aan de leiding met 64 punten, voor de Nederlandse Marit Bouwmeester (71), de Zweedse Josefin Olsson (79), de Canadese Sarah Douglas (82) en Emma Plasschaert. Het is dus de bedoeling om met zo weinig mogelijk punten punten af te sluiten. Het zal bijzonder moeilijk worden voor Plasschaert om nog goud of zilver te winnen, maar een derde plaats en dus brons behoort zeker tot de mogelijkheden.

Dergelijk resultaat zou een geweldige prestatie zijn voor Plasschaert. Zij is de eerste Belgische sportvrouw die in 2018 de wereldtitel behaalde in de Laser Radial. Ze werd geblokkeerd door Evi Van Acker sinds ze in 2013 op hoogste niveau debuteerde. Toen Van Acker met pensioen ging, stootte Plasschaert al snel door naar de top. Ze werd derde op het EK 2018 in La Rochelle en 2019 in Porto, en vierde op het WK 2019 in Sakaiminato. De huidige nummer één van de wereld haalt al jaren een zeer constant en hoog niveau. In augustus 2019 won ze zelfs het testevenement van de Olympische Spelen op het toekomstige olympische meer in Enoshima.

In het kielzog van Evi Van Acker

Deze overwinning in het testevenement liet Plasschaert toch een zekere dosis vertrouwen behouden na de resultaten die in 2020 iets onder de verwachtingen lagen, met name een negende plaats op het WK in Melbourne en een tiende plaats op het EK in Gdansk. "Ik heb daar veel geleerd, om enkele dingen aan te passen", merkte de zeilster op. "Voor het vertrouwen was het ook belangrijk om nog een jaar extra te kunnen werken en dit alles de afgelopen maanden te optimaliseren."

Emma Plasschaert heeft ondanks haar olympische onervarenheid nog een reële kans op het podium deze zondag. Ze hoopt met een medaille in de voetsporen te treden van Evi Van Acker. Zij won in 2012 een bronzen medaille op de Spelen in Londen.

Volg de Olympische Zomerspelen tot 8 augustus op Sporza, of via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later herbekijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na uitzending ook op de site of de app!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top