Niet genoeg aan de Olympische Spelen? Deze sportdocu’s op Canvas stillen de honger

Maandag wordt een absolute topdag voor sportliefhebbers, want dan serveert Canvas liefst drie uitstekende sportdocu’s op één avond. Van een olympische prestatie gesproken! Een dag eerder is er ook al de tv-première van ‘Running for the revolution’, over de Cubaanse sprintkampioen en verzetsheld Alberto Juantorena.

Running for the revolution

De Cubaanse atleet Alberto Juantorena gaat in 1976 de geschiedenis in als de eerste man die op de Spelen goud behaalt op zowel de 400 meter als de 800 meter sprint (waarin onze Belgische topper Ivo Van Damme nota bene zilver behaalde). In deze documentaire uit 2020 wordt echter ingezoomd op wat die fenomenale prestatie achteraf teweegbracht in zijn thuisland Cuba. Juantorena werd er ontvangen als een ware volksheld, een symbool voor het revolutionaire gedachtegoed van Fidel Castro, die met zijn kleine eiland in de Caraïben de strijd aanbindt met het grote Amerika.

Documentairemaker Mark Craig, die veel prijzen won met zijn docu ‘Last man on the moon’, ging Juantorena -tegenwoordig voorzitter van de Cubaanse atletiekbond- opzoeken in Cuba en geeft aan de hand van diens getuigenis inzicht in de woelige politieke geschiedenis van het eiland. Alsook in de moeilijke verhouding met de VS en zijn opmerkelijke vriendschap met zijn grootste concurrent destijds: de Amerikaan Fred Newhouse.

‘Running for the revolution’ is in première te zien op zondag 1 augustus vanaf 21u45 op Canvas. Of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!Running For The Revolution - Trailer from Autlook Filmsales on Vimeo.

Nike’s Big Bet

Op 1 oktober 2019 werd Alberto Salazar, een van de meest gerenommeerde atletiektrainers op deze planeet, voor vier jaar geschorst wegens het aanzetten tot doping bij zijn atleten. Dat zoiets gebeurde terwijl het WK 2019 in Doha in volle gang was, legde een bom in de atletiekwereld. Alleen… er werd nooit enig bewijs geleverd voor de schuld van Salazar. Ging het misschien om een persoonlijke afrekening? Salazar was immers een weinig populair figuur, wat veel te maken had met zijn soms brute methodes om zijn topsporters tot het uiterste te drijven.

Ook voor Nike betekende de schorsing een fikse streep door de rekening. Het Amerikaanse sportmerk was immers in 2001 een ambitieus opleidingsproject gestart, het Nike Oregon Project, met Salazar als bepalende coördinator. Het draaide uiteindelijk uit op een fiasco, dat zelfs de kop kostte van Mark Parker, de CEO van Nike. Met als hamvraag: waarom nam het sportmerk zo’n grote gok om haar lot te verbinden met zo’n controversieel man?

In deze Canadese documentaire probeert de ervaren regisseur/producer Paul Kemp de waarheid te achterhalen van een merkwaardige episode in de Amerikaanse sportgeschiedenis. Met getuigenissen uit het Nike-kamp, van Salazar zelf en enkele van zijn atleten. Een verbijsterende blik achter de schermen van de Amerikaanse topsportcultuur.

‘Nike’s Big Bet’ is op maandag 2 augustus vanaf 20u30 te zien op Canvas. Of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Hitler’s games

In 1936 organiseert Berlijn de Olympische Spelen. Het Nazi-gedachtegoed tiert al welig in Duitsland, waar Adolf Hitler in 1933 aan de macht is gekomen. De leider van de Nazi’s wil het mondiale sportevenement vooral gebruiken om het imago op te poetsen -Joden worden dan al opgejaagd in de straten van Berlijn. Na enige twijfel -en zelfs het idee van een boycot- beslissen de grote democratieën toch hun delegaties af te vaardigen naar de Spelen. Alles lijkt peis en vree en iedereen geraakt onder de indruk van het Duitse perfectionisme, maar niet zo gek veel later zal de Führer iedereen een hak zetten door zijn gewelddadige veroveringstocht door Europa te beginnen.

De Franse televisiemaker Jérôme Prieur maakte er met deze ‘Les Jeux d’Hitler’ een rijkelijk gestoffeerd tijdsdocument van, met nooit eerder vertoonde amateurbeelden van toen en fragmenten uit de officiële OS-film ‘De Goden van het stadion’. Verbijsterend om te zien hoe Nazi-Duitsland erin slaagt om dankzij een professionele propagandamachine de goedkeuring van de wereld te krijgen, ondanks protestacties zoals die van de legendarische sprinter Jesse Owens.

‘Hitler’s Games’ kan je op maandag 2 augustus vanaf 21u20 bekijken op Canvas. Of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Wereldrecord

In deze productie van DeMensen probeert presentator en Sporza-gezicht Maarten Vangramberen de historiek en vooral de methodologie achter verscheidene sportrecords te achterhalen. Daarbij wordt de wetenschappelijke insteek allerminst geschuwd. Het levert een andere kijk op al die fantastische en unieke sportdisciplines op. Gaande van zwemmen, discuswerpen tot hoogspringen of gewichtheffen.

In deze aflevering (een herhaling uit 2018) wordt dieper ingegaan op het wereldrecord van Hossein Rezazadeh, een Iraniër die op de Spelen van 2004 in Athene zowaar 263,5 kg boven zijn hoofd tilt en daarmee goud wint in het gewichtheffen. In het Instituut voor Toegepaste Trainingswetenschappen in Leipzig ondervindt Maarten aan den lijve dat gewichtheffers niet alleen sterke, maar ook pijlsnelle atleten zijn. Professor Peter Hespel leert hem dan weer dat ook het skelet van Hossein Rezazadeh van uitzonderlijke kwaliteit moest zijn en samen met ex-gewichtheffer Tom Goegebuer neemt Maarten deel aan een training.

‘Wereldrecord’, op maandag 2 augustus vanaf 22u15 te bekijken op Canvas. Of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top