30/07: Finale voor Lecluyse, Cats willen bevestigen en Red Lions trachten ongeslagen naar kwartfinales te gaan

Sport | België wordt op de Olympische Spelen in Tokio in het zwemmen vertegenwoordigd door slechts twee atleten. Eentje daarvan, Fanny Lecluyse, zwemt vrijdagnacht de finale van de 200 meter schoolslag bij de vrouwen. In 2019 zette ze een vergelijkbare prestatie neer op het WK langebaan. Toen pakte ze een zevende plaats. Haar plaats in een olympische finale is nu al het orgelpunt uit haar carrière.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na Lecluyse en het zwemmen wordt een traditie op de Olympische Spelen in eer gehouden in Tokio. De tweede week luidt namelijk de start van de atletiekevenementen in. Zo’n 1.900 atleten van de in totaal 11.091 aanwezige sporters komen uit in een van de 48 atletiekdisciplines. Daartoe behoort er ook een nieuw evenement: de 4x400 meter estafette gemengd. Vrijdag omstreeks 13 uur zullen de Belgen zich proberen plaatsen voor de allereerste olympische finale ooit, die zaterdag rond 14u35 Belgische tijd zal plaatsvinden. De broers Dylan en Kevin Borlée zullen samen met Camille Laus en Imke Vervaet de Belgische driekleur verdedigen. Top drie eindigen in hun reeks betekent een finaleplaats. Slechts zeven landen doen mee aan deze nieuwe discipline. Naast België zijn ook de VS, Duitsland, Ierland, Spanje, de Dominicaanse Republiek en Nigeria van de partij.

Tot slot is het vanaf 13u30 ook nog de beurt aan Isaac Kimeli voor de 10.000 meter.

Twee op twee voor de Cats?

De Belgian Cats keren om 3 uur Belgische tijd terug naar de Saitama Super Arena voor een duel tegen Puerto Rico, hun tweede tegenstander in poule C van het damesbaskettoernooi. Een overwinning zou meteen een plaats in de kwartfinales garanderen, vermits de Cats hun olympisch toernooi openden met een stuntzege (85-70) tegen Australië (de nummer twee van de wereld).

Ook de Red Lions in het hockey komen opnieuw aan de beurt. Tot nu toe is Tokio de perfecte uitvalsbasis gebleken in de strijd om goud. Er werd in de eerste vier matchen van het toernooi, tegen Nederland, Duitsland, Zuid-Afrika en Canada, nog geen enkel duel verloren in groep B.  Met nog een pot tegen Engeland op het programma (vanaf 14u15 Belgische tijd), zijn de Red Lions al zeker van groepswinst en een ticket voor de kwartfinales die van start gaan op 2 augustus.

Plasschaert richting medaillerace?

Elke Vanhoof smeert dan weer vanaf 3u15 Belgische tijd haar kuitjes warm voor de halve finales in de BMX. Haalt ze de finale, dan zal ze om 4u50 Belgische tijd strijden voor een medaille. Golfers Thomas Detry en Thomas Pieters komen ook in actie voor de tweede ronde op de Kasumigaseki Country Club. Pieters staat er momenteel goed voor met een derde plaats dankzij een score van 65 (-6). Hij staat hiermee twee slagen achter op de Oostenrijker Sepp Straka. Detry staat op een 31ste plaats met een score van 70 (-1).

In Enoshima Bay zullen twee van de vier geselecteerde Belgische zeilers in principe hun laatste regatta afwerken, alvorens de medailleraces van zondag afgewerkt moeten worden. Emma Plasschaert vertoeft momenteel op de vierde plaats in de Laser Radial-klasse, slechts op twee punten van zilver. Voor Wannes Van Laer, 26ste in de Laser-klasse, wordt een medaillerace halen moeilijk. In de 49er FX staan Isaura Maenhaut en Anouk Geurts op plaats 15. Ze hebben nog zes regatta’s de tijd (drie vrijdag, drie zaterdag) om hogerop de rangschikking te klimmen.

Ten slotte krijgen we het debuut van amazone Lara de Liedekerke op de Olympische Spelen. Zij zal vanaf 12u50 Belgische tijd met haar paard Alpaca d’Arville deelnemen aan de dressuur. Zaterdag volgt de cross-country voor haar, zondag voltooit ze haar eerste Spelen met de jumping.

Volg de Olympische Zomerspelen tot 8 augustus op Sporza, of via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later herbekijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na uitzending ook op de site of de app!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top