Deze muzieksterren overleden afgelopen maand

Juli was opnieuw een donkere maand in de muziekwereld, met het verlies van enkele muzikale grootheden. Denk maar aan de Italiaanse zangeres Raffaella Carrà, die we allemaal kennen van het refrein ‘Scoppia, scoppia mi sco’. Of de Duitse Esther Bejarano, een van de laatste overlevenden van het vrouwenorkest van Auschwitz.

Louis Andriessen

Ook Louis Andriessen stierf. Hij was een van de grootste Nederlandse componisten van zijn generatie en maakte faam bij onze noorderburen en ver daarbuiten met zijn tegendraadse muziek en persoonlijkheid. In zijn land kent iedereen de Nederlandse componist vooral van zijn rebelse lijfstuk ‘De Staat’. Wereldwijd werd hij geroemd om grote stukken als ‘De Tijd’ en opera’s als ‘Theatre of the World’. Helaas overleed Andriessen aan de ziekte van Alzheimer op 1 juli. Hij werd 82 jaar.


Rick Laird

Rick Laird startte zijn carrière als huisbassist van Ronnie Scott’s Jazz Club, een van de bekendste jazztenten aan onze zijde van de Atlantische Oceaan. Het was John McLaughlin die Laird inlijfde bij Mahavishnu Orchestra. De plek waarvoor Miles Davis bedankte. De band scheerde hoge toppen in de jaren zeventig. Maar na slechts twee jaar ging de groep uit elkaar, en focuste Laird zich opnieuw op de pure jazz, met het soloalbum ‘Soft Focus’ als resultaat. Rick Laird overleed op 4 juli, hij werd 80 jaar.
 

Raffaella Carrà

De kans is groot dat je ooit al eens ‘Scoppia, scoppia mi sco’ hebt gezongen. Niet moeilijk, want met het nummer ‘A far l’amore comincia tu’ wist de Italiaanse zangeres Raffaella Carrà, geboren als Raffaella Pelloni, eind jaren zeventig ook in ons land heel wat harten te veroveren. Ze was een vrijgevochten en vooruitstrevende artieste, die zeer uitgesproken was over vrouwenrechten en rechten voor homoseksuelen. Op en naast het podium, want naast zingen was ze ook in een dozijn films te zien als actrice. Helaas overleed Carrà op 5 juli. Ze werd 78 jaar.
 

Leo van de Ketterij

De Nederlandse gitarist Leo van de Ketterij speelde in een reeks Zeeuwse bands, waaronder The Sky Rockets en The Flying Arrows in de jaren zestig, en Passe Partout en The Cave aan het begin van deze eeuw. Maar echt bekend werd hij in de jaren zeventig toen hij toetrad tot Shocking Blue, die je wellicht kent van de wereldhit ‘Venus’. Leo van de Ketterij overleed op 5 juli, op zeventigjarige leeftijd. 

Esther Bejarano

Op 10 juli overleed een van de laatste overlevenden van het vrouwenorkest van het concentratiekamp Auschwitz: accordeoniste Esther Bejarano (Esther Loewy was haar meisjesnaam). Het was de muziek die haar leven redde, en waarmee ze later de strijd tegen racisme, fascisme en antisemitisme aanging. Zo speelde ze in de jaren tachtig samen met haar twee kinderen Jiddische liedjes en verzetsliederen. Enkele jaren kruiste ze zelfs heel Duitsland door met de Keulse hiphopband Microphone Mafia. Bejarano werd 96 jaar.

Biz Markie

Met het nummer ‘Just a Friend’ brak de Amerikaanse rapper Biz Markie, geboren als Marcel Theo Hall, door en werd hij bekend. Het lied was te horen op het album ‘The Biz Never Sleeps’ dat in 1989 gelanceerd werd. Later werd hij vooral bekend door zijn werk als producent, radiopresentator en comedian. Op 16 juli overleed Biz Markie jammer genoeg. Hij leed al een tijd aan suikerziekte en werd vorig jaar nog opgenomen na een beroerte. Hij werd 57 jaar. 

Robby Steinhardt

Robby Steinhardt wist met zijn elektrische viool duidelijk zijn stempel te drukken op de nummers van rockband Kansas. Van 1973 tot 1982 en van 1997 tot 2006 tekende Steinhardt present bij de groep, goed voor hits als ‘Carry On Wayward Son’ en ‘Dust in the Wind’. Wereldwijd verkocht Kansas maar liefst 15 miljoen platen. Jammer genoeg overleed Robby Steinhardt op 17 juli aan complicaties na een acute ontsteking van de alvleesklier. Hij werd 71 jaar. 

Joey Jordison

Op 27 juli stierf de voormalige Slipknot-drummer er -oprichter Joey Jordison in zijn slaap. De muzikant van de Amerikaanse heavymetalgroep was slechts 46 jaar. Joey leed al enkele jaren aan een ruggenmergontsteking. Toch was zijn overlijden eerder onverwacht. Hij werd beschouwd als een van de beste drummers in zijn genre. Naast Slipknot drumde hij ook kort even bij Metallica en Korn. Joey Jordison was meermaals in ons land. Hij trad onder andere op tijdens de Graspop Metal Meeting en Pukkelpop.

Muziek

Bekijk alles
Top