Fanny Lecluyse: het lichtpuntje in de Belgische zwemduisternis

Sport | Het was van 1996 geleden, tijdens de Olympische Spelen van Atlanta, maar België heeft opnieuw een vrouw in een olympische zwemfinale. Na Brigitte Becue heeft Fanny Lecluyse zich geplaatst voor de finale van de 200 meter schoolslag. Een bekroning van haar carrière.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Op je 29ste nog een olympische finale bereiken, het doen er weinigen Lecluyse na. De uit Kortrijk afkomstige zwemster stak in 2007 voor het eerst haar neus aan het venster, toen ze zich plaatste voor het Europees jeugdkampioenschap en het EK kortebaan. Lecluyse spitste zich in haar carrière toe op verschillende zwemdisciplines, maar de 200 meter schoolslag zou uiteindelijk haar stokpaardje worden.

In 2010 zette Lecluyse zich op de zwemkaart, met een vijfde plaats op de 200 meter schoolslag en een achtste plaats op de 200 meter wisselslag tijdens het EK kortebaan. Een jaar later zou ze voor een eerste keer oogsten, met brons op de 200 meter schoolslag op datzelfde EK kortebaan. In 2015 volgde de eerste grote vis, met goud op haar favoriete onderdeel en tevens zilver op de 50 meter schoolslag op het EK kortebaan. In 2017 volgde tenslotte nog een bronzen plak in hetzelfde toernooi.

Derde keer, goede keer

Op alle andere toernooien bleven de resultaten vaak uit, op 2018 na. In dat jaar lukte het Lecluyse om een bronzen medaille te pakken op het WK kortebaan. “Ik heb hiermee reeds getoond dat ik een finale waard ben”, zei Lecluyse vooraf aan deze Spelen. “De finale bereiken op de 200 meter is dus echt wel het doel. Dit worden de belangrijkste wedstrijden uit mijn carrière.”

En die finale bereiken, is Lecluyse nu gelukt. Ze zwom met 2'23"73 (net ietsje trager dan haar Belgisch record van 2’23”30) naar de vijfde tijd in haar halve finale, net genoeg voor een plaats bij de beste acht. Nochtans zaten de omstandigheden niet echt mee voor Lecluyse. “Ik heb nog een late dopingcontrole gehad en daardoor was mijn nacht niet goed. Ik moest elk uur opstaan om te plassen”, vertelde ze na haar halve finale.

Voor Lecluyse is het bereiken van een olympische finale een absolute bekroning van haar carrière. Op haar derde Olympische Spelen is het de West-Vlaamse eindelijk gelukt bij de beste acht van de wereld te zitten. Daarin wil ze haar Belgisch record proberen aanscherpen, maar hoe dan ook kunnen de Spelen in Tokio nu al geslaagd genoemd worden voor Lecluyse. Haar resultaat zal de Belgische zwemliefhebber plezieren. Lecluyse is namelijk samen met Louis Croenen de enige vertegenwoordiger voor het Belgische zwemmen in Tokio, een groot verschil met de Spelen van Rio waar Team Belgium tien zwemmers afvaardigde.

Biologische klok tikt

Door de goede resultaten nu krijgt Lecluyse opnieuw de vraag waar ze zichzelf ziet in de nabije toekomst. Lecluyse had eerder al gezegd dat dit haar laatste Spelen zijn. De goede prestaties in Tokio lijken die plannen niet meteen te veranderen. “Ik weet nog niet wanneer ik stop, maar om deze Spelen voor te bereiden heb ik zo superhard afgezien, en dat was allemaal met het idee dat het mijn laatste Spelen zijn in het achterhoofd. Naar Parijs in 2024 ga ik niet meer.”

Veel zal na Tokio nog afhangen van de motivatie die Lecluyse aan de dag kan leggen. “Ik heb naast het zwemmen een lerarenopleiding gevolgd voor het Lager Onderwijs. En ben ook nog bezig met een trainerscursus instructeur-B om zwemtrainer te worden”, laat ze zelf weten. Daarnaast zal ook misschien het idee opborrelen om met wielrenner Victor Campenaerts een gezinnetje te stichten. “Onze biologische klok tikt. Daar hebben we de voorbije maanden veel over gebabbeld”, laat ze hier nog over weten.

Komende nacht zwemt Fanny Lecluyse haar finale op de 200 meter schoolslag. Vanaf 3u41 kan je haar race volgen.

Volg de Olympische Zomerspelen tot 8 augustus op Sporza, of via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later herbekijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na uitzending ook op de site of de app!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top