De geschiedenis van de Smurfen als filmsterren

De allereerste keer dat we kennismaakten met de Smurfen was als nevenfiguren in een strip van Robbedoes. Sindsdien zijn de blauwe wezentjes, figuurlijk dan, enkel maar gegroeid. Ze maakten zelfs de oversteek naar de Verenigde Staten, waar ze de sterren waren van drie langspeelfilms. Vanavond kan je op VTM genieten van ‘Smurfs: The Lost Village’, maar Proximus Pickx maakt je nu al wegwijs in hun filmcarrière.

De Smurfen zijn al zo lang de sterren van de stripwereld, het grote en het kleine scherm, dat hen voorstellen haast overbodig is. De kleine blauwe wezentjes, van de pen van Peyo, die samen in het Smurfendorp wonen en elk naar hun sterkste karaktereigenschap zijn vernoemd, gaan al mee sinds 1958. In 1965 kregen ze hun allereerste film: ‘Les Aventures des Schtroumpfs’. De film bestond uit vijf onafhankelijke zwart-wit kortfilms. Voor de eerste langspeelfilm met één doorlopend verhaal moesten de fans wachten tot 1975, wanneer ‘De fluit met de zes smurfen’ naar de bioscoopzalen kwam. Het verhaal was gebaseerd op dat van het gelijknamige stripverhaal en de film werd een groot succes.

‘The Smurfs’

Gedurende de jaren na dat bioscoopdebuut waren fans zoet met de televisieserie ‘De Smurfen’ en een paar swingende muziekalbums voor in de walkman. Tot de blauwe wezentjes het plots groots gingen zien en naar de Verenigde Staten trokken om de helden te worden in een live action 3D-film in 2011: ‘The Smurfs’. Hun jarenlange vete met de boze tovenaar Gargamel wordt hier verdergezet.
 
Tijdens een ontsnappingspoging worden de Smurfen plots getransporteerd naar Central Park, midden in New York City. Nu ze vastzitten in een wereld bevolkt door torenhoge reuzen, moeten de blauwe mannetjes, en Smurfin (ingesproken door niemand minder dan Katy Perry), een manier vinden om Gargamel te ontlopen en een weg terug te vinden naar hun geliefde Smurfendorp. De film was de negende in de lijst van best verdienende films van 2011. Het stond dus in de sterren geschreven dat er een tweede deel zou volgen.

‘The Smurfs 2’

Twee jaar later was het al zo ver. In het vervolg creëert Gargamel een stel kwaadaardige Smurf-achtige wezens genaamd de Naughties om de magische Smurf-essentie te verkrijgen. Wanneer hij ontdekt dat alleen een echte Smurf hem kan geven wat hij wil en dat alleen Smurfin de Naughties kan veranderen in de echte Smurfen, ontvoert Gargamel haar en neemt haar mee naar Parijs. Grote Smurf, Clumsy, Grouchy, en Vanity keren terug naar de mensenwereld en roepen de hulp in van hun mensenvrienden om Smurfin te redden van Gargamel.

‘Smurfs: The Lost Village’

Het verhaal van De Smurfen was nog niet uitverteld en dus kwam er vier jaar later opnieuw een film. In deze derde film wordt de cast een klein beetje aangepast, want de stem van de geliefde Smurfin wordt nu ingesproken door Demi Lovato. Ook Grote Smurf krijgt een nieuwe stem, omdat Jonathan Winters overleed net na het inspreken van ‘The Smurfs 2’.
 
In de film van 2017 gebruiken beste vrienden Smurfin, Brainy, Clumsy en Hefty een speciale kaart die hen door het Verboden Bos leidt, een betoverd wonderland dat gevuld is met magische wezens. Hun avontuur leidt hen naar het grootste geheim uit de geschiedenis van de Smurfen, terwijl ze tegen de tijd en de kwaadaardige tovenaar Gargamel racen om een mysterieus dorp te vinden. Spanning verzekerd op televisie vanavond!
 
Bekijk ‘Smurfs: The Lost Village’ op zaterdag 31 juli om 20u30 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Top