Het festival 'Boer Zoekt Bier' in Diepenbeek wordt een testevenement voor het coronavirus, en mag dus zonder mondmaskers en zonder social distancing doorgaan. Het festival vindt komende zaterdag 31 juli plaats.
"Het is voor ons moeilijk het festival met de beperkende maatregelen te organiseren, omdat we het vooral moeten hebben van de sfeer en beleving. Bovendien willen we andere festivals helpen met expertise opbouwen rond de coronaveiligheid. Daarom hebben we geappliceerd om een testevenement te mogen zijn, en dat is aanvaard", zegt mede-organisator Jaak Roggen. "We hebben er heel wat werk in gestoken, en zijn nu vastberaden dat het zal werken."

Alle bezoekers moeten een Covid Safe Ticket (CST) tonen aan de inkom van het festival. Bezoekers kunnen een Covid Safe Ticket bemachtigen als ze minstens twee weken volledig gevaccineerd zijn, als ze een negatieve PCR-test kunnen voorleggen van maximum 48 uur geleden, of als ze kunnen aantonen dat ze in de voorbije zes maanden genezen zijn van COVID-19 en een herstelcertificaat kunnen voorleggen. Iedereen kan het certificaat downloaden op zijn of haar smartphone.

"Via een QR-code kunnen we aan de inkom zien of je een groen of een rood scherm hebt op je CST", vertelt Roggen. "Wie een rood scherm heeft, komt er niet in. Wie geen CST heeft, is verplicht een snelle antigeentest te doen, die op voorhand geboekt moet worden. Het merendeel van onze bezoekers heeft gekozen voor het CST, tot nu toe heeft ongeveer twintig procent een afspraak voor een snelle antigeentest." 

De snelle antigeentest wordt in een nabijgelegen kleine zaal afgenomen, op 150 meter van de inkom. Op die manier blijft die groep gescheiden van de andere groep, die wel een CST heeft.

Het wordt de tweede editie van het festival. In 2019 werd het een eerste keer georganiseerd en waren er zo'n 1.500 bezoekers, deze keer mikt de organisatie op een kleine 3.000 aanwezigen.