Een van de grootste verrassingen in onze Belgische Olympische ploeg zijn de basketters van het 3x3-toernooi. Terwijl niemand dit verwachtte staan de Belgian Lions in de halve finale van het toernooi en dat is grotendeels te danken aan de buitengewone prestatie van Thibaut Vervoort, de held van het Belgische team.
 
Thibaut Vervoort is de nieuwe publiekslieveling. Sinds de start van de Olympiade blinkt hij uit in de 3x3 basketwedstrijden. Zijn sterke duels wisselt hij af met beslissende treffers en dat zorgt ervoor dat onze Lions op weg zijn naar een glansprestatie. De halve finale is al behaald, maar wellicht mogen we verder mikken. 
 
Dinsdag won ons team de zevende en laatste wedstrijd van de eerste ronde. Daardoor eindigden ze tweede in de groepsfase met een record van vier overwinningen en slechts drie nederlagen. De Belgen wonnen met 16-14 in een thriller zoals we die in basketbal wel vaker zien. De Belgen stonden lang op achterstand maar wisten terug te komen tot 14-14. In de laatste honderdsten was Thibaut Vervoort opnieuw goed voor een meesterlijke treffer, hij legde de 16-14 eindstand vast. 
 
Een podium om te schitteren

Ook na die wedstrijd bleef Vervoort vriend en vijand verrassen. In de vorige wedstrijd tegen Nederland legde hij de wedstrijd in een beslissende plooi in het voordeel van ons land met een afstandsschot. Ook tegen Letland was het Vervoort die ons land deed winnen, want aan de hand van een van zijn fantastische worpen was de voorsprong van de Lions groot genoeg. Over het algemeen kunnen we besluiten dat de 23-jarige basketter als beste speler van onze selectie uit de bus komt, hij eindigt dan ook consequent als topscorer. 
 
Dit succes is een kleine wedergeboorte voor Vervoort. Hij en zijn teamgenoten zijn in het reguliere basketbal ‘slechts’ gemiddelde spelers, maar in het 3x3 basketbal is dat allesbehalve het geval. Vervoort speelde bij de Leuven Bears en bij de Giants in Antwerpen, maar hij brak nooit helemaal door. Onze 3x3 basketballers beoefenen de sport allemaal als amateur en combineren dat met een voltijdse job. Desondanks selecteerden onze landgenoten zich voor het Olympisch toernooi en intussen bewezen ze dat hun selectie volkomen terecht is. 
 
3x3 basketbal wordt bekend

De prestaties van Vervoort en de Belgian Lions maken 3x3 basketbal nu extra populair. De sport is sinds 2007 erkend door de International Basketball Federation, dit jaar staat de sport voor het eerst op de Olympische agenda. Door de sport Olympisch te maken willen de organisatoren van de Spelen meer ‘jonge’ en ‘stedelijke’ sporten toevoegen aan de Olympische Spelen. Deze vorm van basketbal lijkt populairder te worden dan zijn grote broer, 5x5 basketbal. Die discipline biedt evenveel spektakel, maar er is door de vier extra spelers minder snelheid en ritme in het spel. De wedstrijden in 3x3 basketbal duren slechts tien minuten, wat zorgt voor erg veel spanning. Ons land telt slechts weinig spelers in deze discipline, vier van hen mochten naar Tokio afreizen. Door hun glansprestatie zal de sport in ons land zonder twijfel aan populariteit winnen. Thibaut Vervoort, Nick Celis, Rafaël Bogaerts en Thierry Mariën zijn in de running voor een onverwachte prestatie. Hun halve finale vindt woensdag plaats, hopelijk hebben we dan al zicht op een eventuele medaille!
 
Volg de Olympische Zomerspelen van 22 juli tot 8 augustus op Sporza, of via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later herbekijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na uitzending ook op de site of de app!