De Belgische basketbalvrouwen zijn vandaag uitstekend begonnen aan het olympisch basketbaltoernooi op de Spelen in Tokio. In hun eerste groepsmatch versloegen ze Australië met 85-70 in de Saitama Super Arena. Emma Meesseman blonk bij de Belgian Cats uit met 32 punten, negen rebounds en vijf assists.
De Cats, die hun olympisch debuut vierden, waren niet onder de indruk tegen de Australiërs, samen met de VS beschouwd als favoriet voor het goud. Na het eerste quarter leidde België, zesde op de wereldranglijst en op het voorbije EK goed voor brons, met 21-17.

In het tweede quarter reageerde de nummer twee op de wereldranking, die het moest stellen zonder uithangbord Liz Cambage. Bij de rust leidden de Australiërs met 37-41. In een erg spannende partij lieten de Belgen, aangevoerd door vedette Emma Meesseman, zich niet verdringen. Na het derde quarter stond Australië één punt voor: 56-57.

Op weg naar de kwartfinales

In het begin van het vierde quarter plaatste het team van Philip Mestdagh een tussenspurt (71-61 en 80-66). Zijn troepen lieten de overwinning niet schieten, meteen een stunt van formaat. In groep C spelen de Belgian Cats nog tegen Puerto Rico (30 juli) en China (2 augustus). De top twee van de drie groepen en de twee beste derdes stoten door naar de kwartfinales.

Het is de eerste keer dat België deelneemt aan het Olympisch basketbaltoernooi voor vrouwen. De Belgian Cats wisten tot op heden twee medailles te halen. Op 27 juni eindigde België derde op het EK in Valencia, de andere medaille werd gewonnen op het EK 2017 in Praag. Op het WK 2018 grepen ze er net naast, want toen eindigden ze op een vierde plaats in Tenerife.

Volg de Olympische Zomerspelen van 22 juli tot 8 augustus op Sporza, of via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later herbekijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na uitzending ook op de site of de app!