Vader van Matthias Casse: "Het was een rollercoaster aan emoties"

Sport | Judoka Matthias Casse heeft vandaag de bronzen medaille behaald in de klasse tot 81 kilogram op de Olympische Spelen in Tokio. De 24-jarige Casse won in de kamp om het brons met ippon van de Georgiër Tato Grigalashvili (IJF 3). Hij bezorgde België zo een tweede medaille op deze Spelen, na het zilver van Wout van Aert op de wegrit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Casse begon als één van de favorieten voor goud aan zijn wedstrijden. Tegen de Puerto Ricaan Adrian Grandia wist de Belg net de uitschakeling te voorkomen. Grandia, nummer 33 op de wereld, was dicht bij een ippon, maar het bleef bij een waza-ari. Casse was wakker en reageerde ook met een waza-ari. In de golden score trok hij de partij naar zich toe.

In de achtste finale wachtte met de Zweed Robin Pacek (IJF) een taaie tegenstander. Met een ippon in de golden scoren wist de regerende wereldkampioen hem te grazen te nemen. In de kwartfinale trof Casse de Rus Alan Khubetsov (IJF 8), maar een lepe Casse wist hem af te houden. Na drie bestraffingen voor de Rus was het de Belg die naar de halve finale mocht.

Videochallenge in halve finale

Daar moest hij het opnemen tegen de Japanner Takanori Nagase (IJF 13). Nagase verweerde zich sterk en na een videochallenge in de extra tijd wist hij zich via een waza-ari te plaatsen voor de finale. Daar pakte de Japanner goud. Casse mocht strijden voor een bronzen medaille tegen Tato Grigalashvili.

In een heruitgave van de afgelopen WK-finale, die begin juni werd gewonnen door Casse, kreeg onze landgenoot eerst nog een bestraffing vanwege passief judo. Maar de nummer 1 van de wereld pakte vervolgens uit met een mooie overname en zwiepte Grigalashvili tegen de tatami: ippon. Casse toonde zich mentaal sterk en bezorgde België zo een tweede medaille op deze Spelen.

Voor goud in 2024

Op het thuisfront leefden ze uiteraard ook heel erg mee. "We zijn om 4 uur opgestaan om de wedstrijden te bekijken en het was bijzonder spannend. Het was een echte rollercoaster aan emoties en dan is er die toch wel pijnlijke uitschakeling in de halve finale. We moeten er echter ook eerlijk in zijn: het was een waza-ari. Het was al bij al een correcte beslissing van de scheidsrechter. Het is mooi dat Matthias nadien alsnog een bronzen medaille weet te winnen. Dat hij daar aantoonde mentaal sterk te zijn? Zeer zeker. Matthias is een winnaar en hij ging voor goud, maar het is iemand die de knop ook zeer snel kan omdraaien. Ik weet dat zijn focus meteen op die bronzen medaille was gericht", vertelde vader Serge Casse aan Proximus.

De 24-jarige Belg schreef ook wat geschiedenis, want hij pakte de dertiende Belgische medaille in het judo op de Olympische Spelen. Vijf jaar geleden was Dirk Van Tichelt de laatste die daar een bronzen medaille wist te behalen. Casse zal trots, maar ook enigszins teleurgesteld zijn. Hij kwam voor een gouden medaille naar Tokio, maar dat lukte dus jammer genoeg niet.

In 2024 kan hij op de Olympische Spelen in Parijs een nieuwe poging wagen. Dat is alvast het doel. "Ik ben er zeker van dat Matthias nu al met het volgende doel bezig is. Vanaf morgen is het toewerken richting Parijs om daar wél een gouden medaille te kunnen winnen."

Volg de Olympische Zomerspelen van 22 juli tot 8 augustus op Sporza, of via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay kun je het programma tot 36 uur later herbekijken wanneer je maar wilt, of 7 dagen na uitzending ook op de site of de app!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top