Rangers FC maakte vorig jaar na negen jaar hegemonie van Celtic een einde aan die zegereeks door de titel te winnen. De club uit Glasgow wil in het seizoen 2021-2022 zijn tweede opeenvolgende landstitel winnen. De strijd voor de nationale titel is te volgen bij Eleven Sports.
Steven Gerrard is de coach van Rangers en hij zorgde ervoor dat de donkere jaren van de club achter hen liggen. Rangers werd jaren geleden failliet verklaard en zakte terug naar de vierde klasse. Tien jaar later werd het terug landskampioen van Schotland.

Twee goalgetters

Het seizoen 2021-2022 zal ook een titelstrijd worden tussen de twee grootheden van de competitie. Rangers wil voor zijn 56ste titel gaan en zo de kloof met Celtic (51 titels) vergroten. De Rangers kunnen altijd rekenen op Kemar Roofe, vorig jaar hun topscorer. De voormalige speler van Anderlecht scoorde vorig seizoen 14 competitiedoelpunten. Tavernier en Morelos tikten af op 12 doelpunten. Dankzij hen werd Rangers kampioen en dat zonder ook maar één competitienederlaag.

De grote concurrent van de regerende kampioen zal uiteraard Celtic zijn. Al 35 jaar delen de twee Glasgow-teams de landstitels en dat zal ook dit seizoen weer zo zijn. Om de Rangers te prikkelen zal Celtic constanter moeten presteren dan in het voorgaande seizoen. Met slechts 22 overwinningen, en 11 draws en 5 nederlagen, presteerde het onder zijn niveau.

Wie haalt de play-offs voor het kampioenschap?

Achter de twee teams uit Glasgow is het een heel open strijd. Vorig seizoen eindigde Hibernian derde, maar het is moeilijk te zeggen of de club uit Edinburgh in staat zal zijn om die prestatie te herhalen. Hoe dan ook, het doel van de meeste Premiership-teams is om zich te plaatsen voor de play-offs voor het kampioenschap.

Het Schots kampioenschap is in feite opgedeeld in twee delen. In het eerste deel nemen de 12 teams het drie keer tegen elkaar op. Aan het einde van de 33 wedstrijden spelen de eerste 6 om de titel en de Europese tickets, terwijl de laatste 6 vechten voor het behoud (2 ploegen degraderen).

In het seizoen 2020-2021 eindigden naast Rangers, Celtic en Hibernian ook Aberdeen, St. Johnstone en Livingston in de top 6, terwijl Hamilton en Kilmarnock degradeerden. Onderin is het vaak zeer spannend.

Zullen Heart of Midlothian en Dundee zich redden?

Onderaan de rangschikking zullen we ook geïnteresseerd zijn in de strijd om het behoud. Heart of Midlothian en Dundee FC promoveerden. Beide teams zullen proberen het behoud veilig te stellen en op termijn de stap naar de top zes te zetten. Ook ploegen als Ross County en St. Mirren strijden vaak om niet te zakken. Toch valt een verrassing niet uit te sluiten omdat de clubs, buiten Rangers en Celtic, heel erg aan elkaar gewaagd zijn in Schotland.

Volg het hele seizoen het beste van de Schotse Premiership op de Eleven Sports-zenders, beschikbaar via de tv-optie All Sports van Proximus.

Het programma van de eerste speeldag:

Zaterdag 31/7
  • Rangers - Livingston, vanaf 14u30 op Eleven Sports 1
  • Ross County - St. Johnstone, 16u
  • Dundee - St. Mirren, 16u
  • Hearts - Celtic, vanaf 21u op Eleven Sports 1
Zondag 1/8
  • Aberdeen - Dundee United, 16u
  • Motherwell - Hibernian, 17u30
Zaterdag 7/8 (speeldag 2)
  • Dundee United - Rangers, vanaf 13u30 op Eleven Sports 1