Wanneer zien we Robert Downey Jr.'s Sherlock Holmes weer?

De filmreeks rond de avonturen van Sherlock Holmes met Robert Downey Jr. en Jude Law als Holmes en Watson zou binnenkort een vervolg moeten krijgen. Omdat je vanavond kan genieten van ‘Sherlock Holmes’ op Play4, blikt Proximus Pickx vooruit naar het derde deel in de reeks, dat al in 2012 werd aangekondigd, maar steeds uitgesteld werd.

Sherlock Holmes, de briljante detective uit de boeken van Sir Arthur Conan Doyle is misschien wel het meest herkenbare Britse literaire figuur, naast pakweg Harry Potter. Hij is niet voor niets het meest verfilmde fictieve personage ter wereld. Twee recente televisieseries die de detective naar het moderne tijdperk haalden, zijn de BBC-serie ‘Sherlock’ en de CBS-reeks ‘Elementary’. Maar voor die het levenlicht zagen, blies Guy Ritchie het personage nog nieuw leven in met zijn film ‘Sherlock Holmes’.
 
Guy Ritchie is de man achter misdaadfilms met een hoek af als ‘Lock, Stock and Two Smoking Barrels’, ‘Snatch’ en ‘The Man From U.N.C.L.E.’, naast moordmysterie ‘The Gentlemen’. Zjn films bevatten altijd een pak kwinkslagen en knipogen, dus met zijn interpretatie van de Sherlock-verhalen mocht dat niet anders zijn. In zijn versie is Holmes geen droge stoïcijn, zoals hij vaak wordt afgebeeld, maar wel een excentrieke bohemien. En dat ligt eigenlijk niet zo ver van de originele verhalen.
 
De ietwat geflipte film kwam uit in 2009 en was een groot succes, dus een sequel mocht niet uitblijven. Die kwam in 2011 onder de naam ‘Sherlock Holmes: A Game of Shadows’, ook geregisseerd door Guy Ritchie. Toen ook die film flink wat geld in het laatje bracht, werd al gauw gespeculeerd over een derde deel. In 2012 werd bevestigd dat dat er zou komen.

Jaren later

Maar een gaatje vinden in de agenda van de hoofdrolspeler bleek een moeilijke opdracht. Robert Downey Jr. was in 2008 voor het eerst in de huid gekropen van Tony Stark en zou het daaropvolgende decennium zijn handen vol hebben met de ongezien populaire en succesvolle superheldenfilms van Marvel. De film kreeg uiteindelijk toch een vooropgestelde releasedatum in december 2020, maar de opnames konden niet doorgaan zoals gepland en de film werd uitgesteld naar eind 2021. Nu zou ook die datum niet haalbaar zijn. De productie staat op een laag pitje, maar er zou wel degelijk nog aan gewerkt worden.
 
Dat zegt regisseur Dexter Fletcher, die de filmreeks overneemt van Guy Ritchie. Hij is de regisseur achter films als ‘Rocketman’ en ‘Eddie the Eagle’ en zou dus in elk geval de visuele flair moeten hebben om van de derde film een plaatje te maken.
 
Over het verhaal is nog maar weinig geweten. Het zou zich enkele jaren na de gebeurtenissen van ‘A Game of Shadows’ afspelen, nadat Holmes en Watson elkaar al een lange tijd niet meer gezien hebben. Het scenario zou nog duchtig herwerkt worden door Chris Brancato (‘Narcos’, ‘Godfather of Harlem’). Het ziet er in elk geval naar uit dat Moriarty, de aartsvijand van Holmes, niet terug zal keren.
 
Om alvast je geheugen op te frissen kan je de saga vanaf de eerste film nu herbekijken.
 
Bekijk ‘Sherlock Holmes’ op vrijdag 30 juli om 20u35 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!
 
‘Sherlock Holmes’ en ‘Sherlock Holmes: A Game of Shadows’ zijn ook beschikbaar op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug

Films

Bekijk alles
Top