Amerikaans president Joe Biden ontvangt vandaag omstreeks 14 uur lokale tijd (20 uur bij ons) de Iraakse premier Moustafa al-Kazimi. Volgens een bron in het Witte Huis zal Biden een "nieuwe fase" in de militaire aanwezigheid in Irak aankondigen. Daarmee zou hij formeel een punt zetten achter de gevechten, al zouden de Amerikaanse troepen wel in het land aanwezig blijven.
"We praten over een evolutie naar een nieuwe fase waarin we een punt zetten achter de militaire operaties tegen Islamitische Staat en overgaan naar een adviserende en trainingsmissie", aldus de bron die eraan toevoegde dat er tegen het einde van het jaar "bijkomende aanpassingen" zouden kunnen komen.

"Irak heeft gevraagd om de opleidingen voort te zetten, net als de logistieke steun en hulp op vlak van inlichtingen en advies. Dit zal dus allemaal blijven doorgaan", aldus nog de bron.

Er werd geen precieze informatie gegeven over wat dit concreet betekent voor de troepenmacht die momenteel nog in Irak verblijft. Volgens de bron gaat het om een "significante" evolutie en dus niet louter een semantische.

De meerderheid van de Amerikaanse troepen die in 2014 naar Irak werden gestuurd als onderdeel van een internationale coalitie in de strijd tegen IS, werden door Donald Trump reeds teruggetrokken. Officieel houden de 2.500 achtergebleven Amerikanen zich louter bezig met hun rol als raadgever en opleider.