Irak heeft in de afgelopen 24 uur maar liefst 12.180 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Het gaat om het hoogste aantal sinds de start van de pandemie in maart 2020, zo blijkt uit gegevens die vandaag door het ministerie van Volksgezondheid werden vrijgegeven. Meer dan 1,5 miljoen mensen raakten inmiddels besmet en 18.347 personen zijn aan het virus overleden.
Het record van vandaag "verbaast ons helaas niet omdat de verplichte gezondheidsmaatregelen, zoals het verbod op samenscholingen of het dragen van mondmaskers, niet worden nageleefd", verklaarde woordvoerder Saif al-Badr van het ministerie van Volksgezondheid aan de pers. "De toename is waarschijnlijk te wijten aan de Eid-vakantieperiode, die ondanks de waarschuwingen van het ministerie tot veel bijeenkomsten heeft geleid", aldus de woordvoerder, die het had over een "gevaarlijke epidemische situatie".

De grootste toename van het aantal besmettingen werd opgetekend in Koerdistan met ruim 3.500 gevallen, meer dan het dubbele van het dagelijkse gemiddelde dat de afgelopen dagen werd geregistreerd.

Van de 40 miljoen Irakezen zijn er volgens de cijfers van het ministerie tot nu toe amper iets meer dan 1,3 miljoen gevaccineerd. Er wordt niet vermeld hoeveel mensen inmiddels al twee prikken kregen.