De Olympische droom van tennissers Elise Mertens, Sander Gille en Joran Vliegen was vrij snel afgelopen. Alison Van Uytvanck kan echter wel nog hopen een Olympisch succesverhaal, maar zit er ook in medaille in?

Alison Van Uytvanck hinkte op twee gedachten toen ze haar koffers pakte om naar Tokio te reizen: enerzijds wou ze kost wat kost ver geraken in het vrouwen dubbelspel met Elise Mertens, anderzijds was ze ook ambitieus in het enkelspel ze persoonlijke eer mee mee gemoeid was.

Deze tweestrijd werd snel opgelost nadat het duo Van Uytvanck - Mertens kansloos uitgeschakeld werd door de Spaanse tennisdames Muguruza en Suarez-Navarro in Tokio. De uitschakeling betekende dat Van Uytvanck zich iets sneller kon opnieuw gaan focussen op het enkelspel waarin ze zekerder is dat ze wel resultaten boekt.

Van Uytvanck kon afgelopen nacht bijvoorbeeld Petra Kvitova (ATP 10) uitschakelen met 5-7, 6-3 en 6-0 en dat is een geweldig resultaat. “Het is de eerste keer dat ik van Kvitova kon winnen”, stelde Van Uytvanck aan Sporza. “Dat ik doorga naar de derde ronde op de Olympische Spelen is en blijft een droom die uitkomt.”

Opnieuw Muguruza

In de derde ronde neemt Van Uytvanck het op tegen dezelfde Muguruza (ATP 9) die haar en Elise Mertens uitschakelde. “Het is een Wimbledon-kampioene. Het zal dus opnieuw een pittige partij worden maar ik heb van niemand schrik”, aldus Mertens. Kenners zeggen dat Muguruza dit jaar weer haar beste niveau haalt sinds 2016/2017. Toen won ze Roland Garros (2016) en Wimbledon (2017).

In 2018 won Van Uytvanck nog tegen Muguruza. Dat gebeurde tijdens Wimbledon in een partij die Van Uytvanck won met 5-7, 6-2 en 6-1. De Spaanse was toen titelverdedigster en lag verrassend snel uit het toernooi.

Of Van Uytvanck Muguruza opnieuw kan uitschakelen valt af te wachten. Feit is wel dat onze enige Belgische tennisspeler in Tokio vertrouwen kon tanken door Kvitova uit te schakelen en dat Muguruza ook nog in de weer in met het dubbelspel. Hierdoor kan ze wel eens vermoeid aan de wedstrijd beginnen en daarmee krijgt Van Uytvanck plots een voordeel. 

Enkel de groten

Van Uytvanck staat voor een hele grote klus als ze mikt op een medailleplaats want plekjes zijn in het tennis immers meestal gereserveerd voor de absolute toppers. In het verleden konden bijvoorbeeld enkel Graff, Williams, Henin, Capriati en Davenport een medaille winnen ondanks de vele andere topspeelsters die meestreden.

Er is wel een enkele uitzondering: Monica Puig. Deze Puerto Ricaanse tennisspeelster won in 2016 onverhoopt de gouden medaille in Rio na een zeer sterke reeks neer te zetten. Zo zie je maar, heel af en toe maken ook kleinere tennislanden en hun spelers kans op een medaille. Het is met die ingesteldheid dat we hopen dat Alison Van Uytvanck haar volgende wedstrijd aanvangt.