Een sprong die zelfs Nederlands bondscoach Gerben de Knegt tijdens de training moeiteloos nam kostte Mathieu van der Poel maandag in de olympische mountainbikerace zijn gouden droom. In plaats van op het podium bevond de gedoodverfde winnaar zich maandagnamiddag in een hospitaal in Izu.
Een val in de eerste ronde, op de zogenoemde Sakura Drop, bezorgde hem zo veel pijn aan heup en schouder dat hij twee ronden voor het einde, op grote afstand van latere winnaar Thomas Pidcock, moest opgeven. De vraag hoe de val had kunnen gebeuren ontaardde in een ware 'plankjesgate'.

Tijdens de trainingen lag er achter het punt waar de fiets los van de grond komt een plankje waar je op belandt als je niet ver genoeg springt. De suggestie ging rond dat Van der Poel daarop had gerekend. "Maar er is uitgebreid over gesproken dat dat tijdens de wedstrijd niet zo zou zijn", vertelde De Knegt.

"Ik was niet op de hoogte"

"Misschien is het een beetje vervelend om te zeggen, maar we hebben erover gepraat", gaf Milan Vader, de andere Nederlandse deelnemer, aan. "Mathieu zei tegen mij: iedereen springt bij die drop. Ik vroeg: doe jij dat niet dan? Nee, ik rol van dat plankje af, zei hij. Toen heb ik hem nog verteld dat dat bij het testevent ook weg was."

Van der Poel reageerde via Twitter. "Ik was niet op de hoogte, die plank lag er tijdens de verkenning wel. Enkel meegekregen dat hij op het testevent was weggehaald."

Mis niets van de Olympische Spelen, van 23 juli tot 8 augustus te volgen op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!