24 mythische uren op Spa-Francorchamps

Sport | De 73ste editie van de TotalEnergies 24 Hours of Spa vinden dit weekend plaats op het legendarische circuit. Er staat het publiek, dat dit jaar weer welkom is langs het parcours, alvast een goed gevuld programma te wachten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Liefhebbers van autosport keken vast al weken uit naar dit weekend, want de 24 uren van Spa staan op het programma. Negen autoproducenten maken hun opwachting met in totaal 58 wagens die in vier categorieën zijn onderverdeeld. Een van de bijzonderheden aan deze Belgische uithoudingsrace is dat die onderverdelingen enkel en alleen op de piloten gebaseerd zijn. Zo zijn er de Pro, Silver Cup, Pro-Am en Am Cup.
 
25 ploegen van drie coureurs nemen deel in de categorie Pro, 17 in Silver, 14 in Pro-Am en 2 in de Am Cup. De rit telt dit jaar mee voor de Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS Endurance Cup, maar is ook de openingsmanche van de Intercontinental GT Challenge Powered by Pirelli.
 
Een geladen programma
 
De eerste rondritten op het asfalt vonden dinsdag al plaats. De vrije trainingen gaan donderdag door, net als de prekwalificaties, waarop de piloten voor het eerst hun stempel kunnen drukken, maar ook al een tijd kunnen neerzetten die zou kunnen tellen mochten de kwalificatierondes afgelast worden. De kwalificaties zelf vonden normaal ’s avonds plaats vanaf 20u50. De piloten met de 20 beste tijden nemen vrijdag deel aan de Super Pole.
 
Elke ploeg vaardigt een piloot af die twee rondes afwerkt tegen de tijd. Toeschouwers die zich al in de tribunes naast het mythische parcours installeren, krijgen dus de hele week lang waar voor hun geld. De race zelf wordt gereden op zaterdag om 16u en duurt, zoals de naam doet vermoeden, niet minder dan het klokje rond.
 
Een Belgisch feestje?
 
Vorig jaar domineerde de Porsche 911 GT3 R met nummer 98 van ROWE Racing de bewogen rit. Een van de piloten achter het stuur van die wagen was onze landgenoot Laurens Vanthoor. Op de tweede plaats vonden we Frédéric Vervisch en zijn Audi. Maxime Martin en Baptiste Moulin mochten in andere categorieën ook het podium beklimmen.
 
De Belgen deden het vorig jaar dus goed, maar zullen ze ook dit jaar een feestje mogen vieren op een van de mooiste races ter wereld? Deze editie belooft in elk geval een pak spektakel, zeker als het weer een rol begint te spelen.
 
De race is zaterdag vanaf 19u55 te volgen op Motorvision TV, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top