'Promising Young Woman': een pijnlijk realistische zwarte komedie

In januari 2020 werd ‘Promising Young Woman’ voor het eerst op het publiek losgelaten tijdens het Sundance Film Festival. Deze zwarte komedie/thriller is een verbluffend origineel wraakdrama dat je shockeert, doet lachen en je tegelijkertijd laat nadenken over elke seksistische of politiek incorrecte uitspraak/gedachte die je ooit al hebt ervaren. Om de komst van de film in de Proximus VOD-catalogus te vieren, vertelt Proximus pickx je waarom je hem moet gezien hebben.

"Wat doe je?", kreunt een lispelende, slordig dronken Cassie met haar hoofd naar opzij en haar oogleden dichtgeknepen. Ze ligt languit op een onbekend bed - dat van de vreemdeling die haar vanuit een nachtclub naar huis wilde brengen - en hij trekt met geweld haar ondergoed uit. Terwijl hij de stof van haar enkels wringt, ontwaakt ze uit haar dronken roes en herhaalt met perfecte dictie: "Ik zei, wat doe je?"
 
De openingsminuten van ‘Promising Young Woman’ zetten meteen de toon voor de hele film. Cassie is niet dronken, dat is ze nooit geweest, ze zet alleen vallen voor ‘seksuele roofdieren’. En ze trappen er altijd in.

Met de neus op de feiten

Cassie Thomas is bijna 30, gestopt met haar medische studies, woont bij haar ouders en werkt in een koffiebar. Jaren eerder verkrachtte haar klasgenoot Al Monroe haar beste vriendin Nina Fisher, wat leidde tot Nina's depressie en zelfmoord. Er werd geen onderzoek ingesteld door de school of consequenties getrokken uit de rechtszaak. Nu brengt Cassie haar nachten door met doen alsof ze dronken is in clubs en bars, als val voor mannen die haar omwille van haar toestand mee naar huis willen nemen. Daar onthult ze haar nuchterheid pas eens ze op het punt te staan haar te misbruiken.
 
Tijdens haar speelfilmdebuut als regisseur lanceert Emerald Fennell een granaat op het patriarchaat en laat ze de hypocrisie tot gruzelementen exploderen. De titel van de film is gebaseerd op de rechtszaak van Brock Turner, de aanrander die in de media herhaaldelijk omschreven werd als een “veelbelovende jongeman” (promising young man). Hij zat uiteindelijk maar drie maanden in de gevangenis voor zijn daden.
 
De parallel tussen het echte leven en de film maakt het verhaal van Cassie nog realistischer. Ze streeft naar gerechtigheid voor haar vriendin Nina, en tegelijkertijd voor alle vrouwen die slachtoffer zijn van ongewenste seksuele intimiteiten. Iets waar vandaag nog steeds te veel mensen slachtoffer van worden, te weinig daders voor vervolgd worden en te veel taboe rond hangt. 'Promising Young Woman' drukt je met de neus op de feiten. 

Treffende casting

De casting van de mannen die in Cassies net vallen, is even origineel als treffend. Emerald Fennell ging bewust voor het ‘boy next door’-type: de mannen die er te braaf en lief uitzien om tot dit soort daden bereid te zijn. Drie van hen zijn Bo Burnham (de brave, geeky komiek), Christopher Mintz-Plasse (alias McLovin in ‘Superbad’) en Chris Lowell (die zijn charmes al eens bovenhaalde in de serie ‘GLOW’). Fennell maakt handig gebruik van het culturele cachet van haar bijrolspelers; de vrouwenhaat van de acteurs op het scherm snijdt zelfs nog dieper omdat we hun sympathieke personages al kennen van andere projecten. Als deze jongens zich zo slecht kunnen gedragen, wie kunnen we dan nog vertrouwen?
 
Ook Carey Mulligan werd bewust gekozen voor de rol van Cassie. In tegenstelling tot de milde, gemanierde dramafiguren waar ze het best om bekend staat (‘The Great Gatsby’, ‘An Education’, ‘Pride & Prejudice’), is Cassie brutaal, onverbiddelijk en gevaarlijk. Mulligan laat haar indrukwekkende bereik zien in deze rol en haar prestatie is opmerkelijk.

‘Promising Young Woman’ is vanaf 25 augustus beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Films

Bekijk alles
Top